Ingezonden persbericht


Europese standaard voor de binnenvaart

Gisteren is in Straatsburg gestemd over de harmonisering van de technische eisen voor binnenvaartschepen. Het is goed dat de veiligheidsstandaarden overal in Europa dezelfde worden.

CDA-Europarlementariƫr Wortmann-Kool: " Het heeft jaren geduurd voordat over deze richtlijn die dateert uit 1997 overeenstemming is bereikt. Ik ben tevreden met de balans die er is gevonden tussen veiligheid enerzijds en regelgeving anderzijds. We moeten in het oog houden dat de binnenvaart sector bestaat uit kleine ondernemers die we niet kunnen opzadelen met ongebreidelde regelgeving en daarmee verbonden kostbare investeringen."

Vanuit de recreatievaartsector is aandacht gevraagd voor een probleem ten aanzien van pleziervaartuigen dat dreigt te ontstaan door uitbreiding van de reikwijdte van de Richtlijn. De voorgestelde uitbreiding betekent verlaging van de ondergrens voor de lengte van pleziervaartuigen in de genoemde Richtlijn van 24 naar 20 meter. Dit kan voor de sector problemen opleveren vandaar dat Wortmann-Kool aangedrongen heeft op een oplossing: " Ik heb namens het Parlement gevraagd om in de uitwerkingsfase van deze technische richtlijn te zorgen dat indien er overlappen bestaan met andere regelgeving deze problemen worden opgelost. Dat heeft de steun gekregen van Parlement en de Raad van Transportministers. Ik vertrouw erop dat dit zal gebeuren en dat er naar ieders tevredenheid een oplossing wordt gevonden."

Tot slot is Wortmann-Kool blij dat er voor de bruine vloot realistische bepalingen zijn opgenomen zodat het historisch karakter van deze schepen niet wordt aangetast.

Voor meer informatie Corien Wortmann: 06-46357257