European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/96

Brussel, 3 juli 2006

11121/06 (Presse 205)

(OR. en)

Verklaring van het Voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende het Midden-Oosten

De Europese Unie is ernstig bezorgd over de situatie die de afgelopen dagen is ontstaan tussen Israël en de Palestijnen en roept alle partijen op zich te onthouden van acties die in strijd zijn met het internationaal recht. Zij eist dat de ontvoerde Israëlische soldaat onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten. De Europese Unie veroordeelt krachtig de moord op het Israëlische slachtoffer van een ontvoering op de Westelijke Jordaanoever. Zij doet een beroep op de Palestijnse leiders om een eind te maken aan alle gewelddaden en terroristische activiteiten, waaronder de beschieting van Israëlisch grondgebied met raketten.

De Europese Unie spreekt haar bijzondere verontrusting uit over het vasthouden van gekozen leden van de Palestijnse regering en het Palestijnse parlement. De wettelijke rechten van de vastgehouden personen moeten onverkort worden gegarandeerd.

De Europese Unie herinnert alle partijen aan hun verantwoordelijkheid voor de bescherming van de levens van burgers. Hoewel Israël het legitieme recht heeft zich te verdedigen, dienen militaire operaties te verlopen in overeenstemming met het internationaal recht. Zij roept Israel op uiterste terughoudendheid te betrachten en af te zien van disproportionele acties. Zij betreurt de verwoesting van essentiële infrastructuur, die ertoe heeft geleid dat de humanitaire situatie in Gaza verder is verslechterd. Om een humanitaire crisis te voorkomen moet nu prioriteit worden gegeven aan het herstellen van de elektriciteitsvoorziening en de waterbevoorrading en aan toegang voor humanitaire organisaties.

De Europese Unie beklemtoont het primaat van diplomatieke middelen en roept alle partijen in de regio op alles in het werk te stellen om de huidige situatie met vreedzame middelen op te lossen.

De Europese Unie spreekt nogmaals haar overtuiging uit dat alleen een via onderhandelingen tot stand gebrachte oplossing met twee staten vrede en veiligheid aan Israel en aan het Palestijnse volk kan brengen. Het is daarom absoluut noodzakelijk het vredesproces en de uitvoering van de routekaart te hervatten. De Europese Unie vraagt dat beide partijen hun verantwoordelijkheid nemen en met spoed blijk geven van hun actieve inzet voor onderhandelingen over een oplossing.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.