Provincie Utrecht

Goedkeuring RSP met aantal onthoudingen

5-7-2006 -

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht keuren het regionaal structuurplan van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) goed uitgezonderd een aantal onderdelen. Het gaat onder meer om de ontwikkelingsopgaven bij Bunnik-Werkhoven-Houten en Vianen alsmede de aanduiding van kerngebied voor het station Zeist/Driebergen. De onthoudingen hebben betrekking op zaken die strijdig zijn met het streekplan.

Het BRU stelde eind vorig het regionaal structuurplan 2005-2015 vast voor de gemeenten De Bilt, Bunnik, Houten, Maarssen, Nieuwegein, Utrecht, Vianen, IJsselstein en Zeist. Dit plan geeft invulling aan de visie en ambitie van de regio Utrecht op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Het is april van dit jaar aangeboden ter goedkeuring aan de provincie Utrecht. Het provinciale streekplan 2005-2015 is hierbij richtinggevend. Het is dan ook op die onderdelen die strijdig zijn met het streekplan waaraan GS van de provincie Utrecht goedkeuring onthouden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ontwikkelingsopgave voor de driehoek Bunnik, Houten en Werkhoven waarbij het RSP uitgaat van substantiële woningbouw. Het streekplan acht het juist wenselijk dat tussen de kernen in het betreffende gebied een open ruimte blijft. Verder spelen in dat gebied de in uitvoering zijnde landherinrichtsprojecten Groenraven-oost en het RAK Kromme Rijn. Grootschalige bouwlocaties bij Vianen (bouwlocaties Hoef en Haag) acht het college ongewenst gezien de ligging in het Nationale Landschap. De aanduiding kerngebied voor het station Zeist/Driebergen acht het college eveneens strijdig met provinciaal beleid, daar het streekplan voor dit gebied uitgaat van herstructurering met beperkte kantoorfunctie en knooppunt voor recreatieve functies.

Andere punten waar verschil van inzicht bestaat zijn onder meer bedrijventerrein Het Klooster (provincie: aanleg multimodaal knooppunt; BRU: economisch belang multimodaal knooppunt dient te worden aangetoond) en capaciteit Rijnenburg (provincie: hogere plancapaciteit wenselijk en haalbaar; RSP noemt 5000 als indicatie).

Meer informatie: Hans Buskes, telefoon 030-2583207