Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
6 juli 2006

Impuls van 4 miljoen voor technostarters

Forse subsidie stimuleert starters in regio Utrecht

Een consortium van kennisinstellingen en bedrijven uit de regio Utrecht gaat kennis, coaching, financiële ondersteuning en een infrastructuur bieden aan technostarters. 'Start Impuls Utrecht' is gericht op beginnende entrepreneurs in life & natural sciences, ICT, design & multimedia. Hierdoor wordt hoogwaardige kennis in de regio versneld omgezet in producten en diensten en het ondernemerschap gestimuleerd. Het project is mogelijk door ondersteuning vanuit TechnoPartner, een initiatief van de ministeries van OCW en EZ.

Start Impuls Utrecht richt zich op ondernemers uit de regio, maar ook op onderzoekers en studenten die willen gaan ondernemen. Ondersteuning wordt geboden als het expliciet gaat om ideeën binnen de regionale aandachtsgebieden in life & natural sciences, ICT, design of multimedia.

Technostarters ondersteunen

Beginnende ondernemers worden op verschillende wijzen ondersteund. Een expert-team met scouts vanuit de partners van Start Impuls Utrecht en het netwerk staat klaar om ideeën, onderzoek of technologie te screenen op commerciële potentie. Leningen worden tegen zachte voorwaarden mogelijk uit een fonds dat grotendeels gefinancierd wordt door Rabobank Utrecht-Nieuwegein. Daarnaast begeleidt SIU het aanvragen en exploiteren van octrooien. Ook kunnen de technostarters terugvallen op een uitgebreid netwerk van coaches op diverse expertisegebieden. Ten slotte wordt de ondernemers toegang geboden tot een omvangrijke infrastructuur op het gebied van onderzoeksfaciliteiten, huisvesting en ondersteuning.

Deelnemende organisaties

Het consortium van regionale partners van Start Impuls Utrecht bestaat uit de Universiteit Utrecht, Rabobank Utrecht-Nieuwegein, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht Holding BV, UMC Utrecht Participaties en de Taskforce Innovatie regio Utrecht (TFI). Start Impuls Utrecht past bovendien goed binnen de ontwikkeling van Science Park Utrecht om ondernemerschap en innovatie te stimuleren. Andere participanten zijn MKB Midden Nederland (MKB Servicedesk), Syntens Utrecht, Ernst & Young, Holland van Gijzen en Excellerator BV. TechnoPartner is in de eerste vier jaar medefinancier. De totale projectkosten bedragen 4 miljoen euro, waarvan de helft door de deelnemende partners wordt gedragen. De andere helft betreft overheidssubsidie in het kader van de Subsidieregeling Kennisexploitatie, om het klimaat voor technostarters in Nederland te bevorderen. De officiële start is gepland in het najaar van 2006.

Website
Kijk voor meer informatie over TechnoPartner op www.technopartner.nl. Vanaf augustus zal er ook informatie beschikbaar zijn op de nieuwe website www.startimpuls-utrecht.nl.

Nadere informatie
Neem voor informatie over dit initiatief contact op met Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, e-mail L.P.M.Koks@uu.nl. Voor informatie, aanmelding en vragen over Start Impuls Utrecht kan contact worden opgenomen met Bas Allart, projectmanager, (030) 2535950, e-mail b.allart@holdings.uu.nl.