SP Tilburg


Tilburg, 6 juli 2006

Gezichtsscanpasjes: een hellend vlak van glad ijs

Het college kondigde aan om bij een aantal Tilburgse zwembaden gezichtsscanpasjes verplicht te stellen om overlast tegen te gaan. De SP fractie stelt hierover vandaag opnieuw schriftelijke vragen: "De maatregelen zijn draconisch, de zoveelste stap naar een Big Brother maatschappij waarin niemand zich meer ergens verantwoordelijk hoeft te voelen als het niet streng gecontroleerd en gehandhaafd wordt".

Vorig jaar liet het college weten de haalbaarheid van dit systeem eerst te zullen onderzoeken. Maar nog voordat de gemeenteraad de resultaten van dat onderzoek heeft gezien of besproken kondigt de wethouder sportzaken aan de maatregelen in te zullen voeren. Volgens de SP fractie is dat meer dan onbehoorlijk. Het zijn omstreden maatregelen die eerst maar eens met de raad besproken moeten worden.

Met een groot aantal vragen wil de fractie meer inzicht krijgen in de achtergrond en werking van het voorgestelde systeem. In oktober 2005 stelde de SP ook al schriftelijke vragen, die meegenomen zouden worden in het haalbaarheidsonderzoek. "Of dat gebeurd is of niet weten we niet, we hebben geen snippertje onderzoek te zien gekregen. Het lijkt nog vooral op paniekvoetbal".

Bijlage: schriftelijke vragen van de SP aan het college

www.tilburg.sp.nl

Tilburg, 6 juli 2006

Geacht college,

Naar aanleiding van de door u voorgenomen maatregelen m.b.t. de Tilburgse zwembaden en het ijssportcentrum hebben wij de volgende vragen:


1. Heeft u het onderzoek naar de mogelijkheden van invoering van een gezichtsscan in de Tilburgse accommodaties, dat volgens uw persbericht positief is afgerond, al naar de raad gestuurd? Zo nee, waarom niet en zou u dat alsnog willen doen?


2. Bent u het met ons eens dat, gezien het karakter van deze maatregelen en de talloze onbeantwoorde vragen die gesteld werden maar onbeantwoord bleven na uw aankondiging met het onderzoek naar haalbaarheid van dit systeem te starten, het onderzoek en uw voornemen eerst besproken hadden moeten worden in de commissie Modern Bestuur? Zo nee, waarom niet?


3. Op 11 oktober 2005 stelde de SP fractie 19 schriftelijke vragen over het gezichtsscanpasjesstysteem, mét de vraag die mee te nemen in uw onderzoek. Is dat gebeurd? Zouden wij dat dan mogen zien? Zo nee, waarom niet?


4. Valt het ophangen van toezichtscamera's en het invoeren van een gezichtsscan onder de verantwoordelijkheid van de wethouder sportzaken of onder de burgemeester, die handhaving in zijn portefeuille heeft? Vallen camera's in kroegen dan weer onder de horeca-wethouder?


5. Wat zijn de consequenties van uw voorgestelde maatregelen voor de toegangsprijzen van de accomodaties en voor de begroting?


6. Welke persoonsgegevens die door de maatregelen worden verkregen of geregistreerd worden wel of niet aan elkaar of andere systemen gekoppeld? Wie ziet daar op toe?


7. Leidt ontzegging van de toegang in het ene zwembad tot ontzegging in de andere baden en het ijssportcentrum of andere accomodaties? Jongeren die verwijderd worden, worden 'geregistreerd': waar en door wie en met welke aantekening worden die geregistreerd en hoe lang blijft die registratie bestaan?


8. Wie bepaalt deze maatregelen, hoe lang gelden die en/of wanneer of waarom worden die weer opgeheven? Kan bezwaar worden gemaakt tegen het nemen van deze maatregelen? Kan bezwaar worden gemaakt tegen het opheffen van deze maatregelen?


9. Zijn er nog andere 'strafmaatregelen' mogelijk behalve ontzegging van de toegang?


10. Worden de 29 camera's in zwembad Stappegoor live bekeken of alleen gebruikt om eventuele verdachten achteraf te identificeren? Wie gaat die beelden bekijken?


11. Bent u voornemens ook camera's op te hangen in de kleedhokjes? Zo nee, waarom neemt u dan niet op z'n minst de maatregel om jongens/heren en meisjes/dames kleedkamers te scheiden?


12. De wethouder sportzaken stelt in het persbericht dat 'we al ontzettend veel doen'. Maar als de problemen in Stappegoor zich steeds voordoen in de zogenaamde grot en in de kleedhokjes, wat is er met betrekking tot deze plekken dan inmiddels gebeurd, vóór invoering van de nu genomen maatregelen?


13. Zou het systeem van passe-partoutes, gezichtsscans, vingerafdrukken en registratie hebben voorkomen dat de ettertjes uit Rotterdam vorige maand het zwembad Stappegoor waren binnengekomen?


14. U stelt dat een systeem van jeugdpasse-partoutes wordt ingevoerd, waardoor 'het sporten makkelijker wordt'. Wat bedoelt u daarmee? Waar gaat die passe-partout voor gelden behalve voor de zwembaden en het ijssportcentrum, en hoe wordt daardoor het sporten makkelijker gemaakt?


15. U stelt dat een systeem van jeugdpasse-partoutes wordt ingevoerd, waardoor 'registratie van de doelgroep makkelijker wordt'. Wat bedoelt u daarmee? Over welke doelgroep heeft u het dan? Deze doelgroep zou door dit systeem makkelijk de toegang ontzegd kunnen worden, maar de toegang waartoe dan (behalve de zwembaden en het ijssportcentrum)?


16. Voor welke accommodaties of activiteiten gaat u het jeugdpasse-partout invoeren? Geldt dan altijd, zoals gesteld in het persbericht, de verplichte registratie van jongeren tussen 10 en 17 jaar? Wat houdt die registratie dan in? Wordt die registratie gekoppeld aan de gezichtscans van de zwembaden?


17. Kunnen jongeren (van binnen en buiten Tilburg) die eenmalig het zwembad willen bezoeken, zonder passe-partout naar binnen, of moeten ook zij voor een eenmalig bezoek zo'n passe-partout aanschaffen? En is identificatie daarvoor verplicht? Ook voor jongeren die in Nederland nog niet onder de identificatieplicht vallen en dus niet altijd zomaar een paspoort op zak hebben?


18. Het systeem wordt volgens het persbericht niet ingevoerd bij zwembad Rauwbraken in Berkel-Enschot. Waarom niet? Doen zich daar geen problemen voor? En zou dat dan te maken kunnen hebben met de omgeving, de inrichting, de openheid? Hebben ettertjes per se een voorliefde voor zwembaden-met-een-dak, of is het de gelegenheid die de boef maakt? In dat laatste geval, ligt het dan niet voor de hand om de gelegenheden die zich voordoen (grotten, hokjes) onder handen te nemen in plaats van ingewikkelde pasjessystemen te bedenken, en toch zeker niet alles tegelijk zodat niemand er ooit meer achter kan komen welke van de overdaad aan maatregelen nou eigenlijk het gewenste effect sorteerde? Zo nee, waarom niet?


19. Passen de door u aangekondigde maatregelen in uw filosofie over hoe van Tilburg een veilige stad te maken? Wat zou u ervan kunnen weerhouden om na ongeëvenaard succes van het pasjessysteem in de zwembaden, dit systeem ook in te voeren op andere plekken in de stad, of in ieder geval op plaatsen of bij activiteiten die nog meer problemen opleveren dan in het zwembad Stappegoor?


20. Bent u bereid deze vragen ruimschoots voor de eerstvolgende bijeenkomst van de commissie Modern Bestuur te beantwoorden? Welke portefeuillehouder zou u afvaardigen naar de bespreking van dit onderwerp in deze commissie?

Met vriendelijke groet,
Namens de SP fractie

Johan van den Hout