Sbo

PERSBERICHT

Den Haag, 6 juli 2006

J. Leerdam vervolgt campagne: stagetekort allochtone studenten

John Leerdam blijft oplossingen bedenken en uitwerken om het stagetekort voor de allochtone student aan pabo en lerarenopleiding op te lossen. Ook schrijft hij een brief aan minister Van der Hoeven, onderwijswoordvoerders Tweede Kamer en schoolbesturen van de vier grote steden. Tijdens de campagne zijn in sommige steden activiteiten bedacht om meer stageplaatsen te werven. In andere steden is de discussie op gang gekomen. Dit zijn de voornaamste resultaten van de campagne Breekijzer die Leerdam de afgelopen weken in de vier grote steden voerde. Leerdam: 'Ik ben en blijf het breekijzer van het project Full Color. Omdat ik het ben voerde ik de afgelopen zes weken in de vier grote steden campagne voor voldoende stages voor allochtone studenten aan een pabo of lerarenopleiding. Ik blijf het omdat er nog werk te doen is. De deuren van het onderwijs staan volop open voor allochtone leerlingen. Voor allochtone studenten staan ze nog op een kier'.

Campagne
John Leerdam voerde over het stagetekort gesprekken met schoolbesturen, allochtone studenten, pabo's, lerarenopleidingen, onderwijsinspectie, onderwijswethouder en experts op het gebied van culturele diversiteit. Dat deed hij als het 'breekijzer' van het project Full Color van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt.Dat project heeft als doelstelling 'meer kleur voor de klas' te krijgen. Leerdam schrijft regelmatig over de campagne op zijn weblog www.breekijzer-johnleerdam.nl.

Concrete activiteiten
De campagne leidde tot een aantal activiteiten waaronder: Het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) wil:

- een meldpunt voor pabo's en lerarenopleidingen instellen zodat zij kunnen melden welke scholen liever geen allochtone stagiairs willen. Op basis van de meldingen gaat het BOOR, met de desbetreffende school praten.

- om het uitvalpercentage van studenten in het eerste studiejaar te verminderen wil BOOR een stagepool instellen waar allochtone studenten altijd welkom zijn. In Den Haag zei de hoofdinspecteur van het onderwijs te willen onderzoek hoe de inspectie scholen kan stimuleren meer allochtone stagiairs/leraren aan te nemen. In Utrecht gaat Leerdam met scholen van het voortgezet onderwijs praten. En de Amsterdamse wethouder Aboutaleb wil hij ondersteunen in zijn voorstel om een politiek debat voor onderwijsbewindspersonen, Tweede Kamerleden en schoolbesturen te organiseren.

Leerdam roept verder op om in het professionaliseringsconvenant dat onlangs met het onderwijs is afgesloten speciale aandacht te schenken aan de allochtone stagiairs. Hij vraagt ook een Manifest voor meer leraren met een dubbele culturele achtergrond te ondertekenen waar handreikingen in staan om meer allochtoon personeel te werven. (www.projectfullcolor.nl en www.sboinfo.nl).

Uitvalpercentage
Van de allochtone studenten aan pabo en lerarenopleidingen valt zestig procent uit. De helft valt al uit in het eerste jaar. Het stagegebrek en het gemis aan begeleiding zijn daarvan belangrijke redenen. Confessionele scholen denken vaak dat allochtone studenten niet kunnen werken vanuit een christelijke levensovertuiging. Maar de studenten zelf willen juist vaak op scholen van verschillende signatuur ervaring opdoen.


Noot voor de redactie,