Provincie Drenthe

`Gebruik je hoofd, niet je airbag' - Intensieve Drentse campagne in zomermaanden
06 Jul 2006

Deze weken intensiveert de campagne `Gebruik je hoofd, niet je airbag' van de provincie Drenthe en de ANWB met de verspreiding van een nieuwe editie spotjes en affiches. De campagne werd vanaf januari twee maanden lang breed ingezet in de provincie. Nu al geeft ongeveer de helft van de respondenten uit het doelgroepenonderzoek aan de campagne te kennen. De campagne heeft een brede inzet door campagnebussen, abri's, posters, free cards, advertenties in het Dagblad van het Noorden, spotjes op RTV Drenthe en in de bioscoop en de lancering van de website gebruikjehoofd.nl. Daarnaast zorgen actieve ANWB-leden voor de verspreiding van het materiaal bij intermediairs.

Per jaar raken op de Drentse wegen bijna 400 personen ernstig gewond door een eenzijdig rijongeval, soms met fatale afloop. De belangrijkste redenen daarvoor zijn dat verkeersdeelnemers zich met andere zaken bezighouden dan met autorijden, onder invloed van medicijnen of oververmoeid zijn. Aanleiding voor de provincie Drenthe om een intensieve campagne te voeren om de weggebruiker bewust te maken van de gevaren: `Gebruik je hoofd, niet je airbag'. Want uiteindelijk heeft de campagne slechts één doel: het terugdringen van het aantal slachtoffers van eenzijdige rijongevallen.

Het eerste blok van de in januari 2006 gestarte campagne is inmiddels afgerond. Met positief resultaat. Alle reden om de stevige basis die is gelegd verder uit te breiden. Deze week gaat het tweede blok van de campagne van start. Met onder andere de plaatsing van advertenties in het Dagblad van het Noorden, TV-spotjes op RTV Drenthe en de verspreiding van ruim 100 abri's door heel Drenthe. De website gebruikjehoofd.nl blijft online. De campagne `Gebruik je hoofd, niet je airbag' duurt nog tot eind 2007.
Voor jonge automobilisten is in Drenthe extra aandacht door het project Trials waar nieuwe automobilisten de kans trainingen te volgen om de voertuigbeheersing te verbeteren.