KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

6-7-2006

WK Yngling - Topdag neemt dramatische wending!

Op woensdag 5 juli, de derde dag van van het WK in de olympische Yngling klasse zijn drie races gevaren in het Franse La Rochelle. Voor de drie Nederlandse boten een moeilijke dag. De Ned 111 met Mandy Mulder uit Poeldijk, Marije Faber uit Sneek en Floortje Hendriksen uit Amsterdam is gezakt in het klassement naar een vijftiende plaats. Janneke Hin, Annemieke Bes en Petronella de Jong wisten in de Ned 11 de schade beperkt te houden en staan op een zesde plaats in het tussenklassement. De Ned 1 met Annelies Thies, Brechtje van der Werf en Marije Kampen staat op een 23e plaats in het tussenklassement.

WK is harde leerschool voor de Ned 111
Over de eerste race van de Ned 111 meldt bondscoach Jaap Zielhuis: na twijfel bij Mandy, Marije en Floortje over de terugroep omdat er boten waren die nog scherper lagen. De dames besloten dan ook om door te varen en de gok te wagen. Ze varen vervolgens een topwedstrijd en komen met ruime voorsprong over de finish. Het verlossende schot voor de eerste plaats bleef echter uit en toen wisten we het zeker: weg eerste plaats en 38 punten erbij! Het hele groepje waarin zij lagen was te vroeg. Maar de gifbeker was nog niet leeg. Er volgden nog twee wedstrijden waarin de dames zich goed herstelden. Het tikje van de OCS werd goed verwerkt met een 15e en 3e plaats. Op de kant bleek echter dat de Nieuw Zeelandse routinier Sharon Ferris een protest had ingediend tegen de NED 111 vanwege een bakboord-stuurboord situatie in de tweede race van de dag. Na urenlange beraadslagingen van de jury werd de NED 111 om 22.43 uur gedisqualificeerd. Zo veranderde een goede dag op het water in een grote teleurstelling. De kans op een medaille voor Mandy, Marije en Floortje is met een vijftiende positie in het klassement verkeken. Het WK is een harde leerschool voor de dames die alle drie pas vorig jaar in het Yngling project van het Watersportverbond zijn begonnen.

Ned 11 houdt schade beperkt
De Amsterdamse Janneke Hin, Annemieke Bes uit Haren (Gr) en de in Sint Jabobi-Parochi (Frl) wonende Petronella de Jong lopen al wat langer mee en konden in het slagveld de schade beperkt houden, doordat de koplopers in het klassement ook steken lieten vallen. Met een serie van 6, 17, en 9 behielden ze hun plaats in de top tien en staan in het tussenklassement op een zesde plaats. De Ned 1 is gezakt in het tussenklassement naar een 23e plaats.

Momenteel zijn zes van de tien races gevaren. Donderdag 6 juli is een rustdag en op vrijdag 7 juli staan drie races gepland.

N.B. De uitslagen op de site van het WK: www.srr-sailing.com, geven een vertekend beeld omdat hier de protestuitslag van de Ned 111 nog niet in is verwerkt.

Internetadres: www.srr-sailing.com
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl