GroenLinks

Europees Parlement: versoepel visa-afgifte voor de Balkan

6 juli 2006

Het Europees Parlement wil dat het voor inwoners van het voormalige Joegoslavië eenvoudiger wordt om naar de EU te reizen. "Door de strenge visa-eisen wordt de uitwisseling tussen de EU en de Balkan gehinderd. Dit is cruciaal voor de economische en democratische ontwikkeling," zegt GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

Lagendijk legt uit waarom het Europees Parlement dit zo'n belangrijk onderwerp vindt: "De inwoners van Joegoslavië mochten nog zonder visum door de toenmalige Europese Gemeenschap reizen. Nu zeggen we aan de ene kant: 'ontwikkeling en europeanisering van de Balkan is de sleutel voor vrede en stabiliteit'. Tegelijkertijd is het voor studenten, zakenmensen en politici uit de onafhankelijk geworden republieken een nachtmerrie geworden om naar Europa te komen. Ze moeten uren en soms weken wachten voor een peperduur visum. En elk Europees land heeft z'n eigen voorwaarden en restricties."

Harmonisatie
De Europese lidstaten hebben zelf de afgelopen jaren meerdere keren benadrukt dat het voor de ontwikkeling van landen als Servië en Macedonië belangrijk is dat de uitwisseling met de EU versoepeld wordt. Als enige concrete maatregel hebben de lidstaten echter de prijs van de visa geharmoniseerd: 70 euro voor een visum, een half maandloon voor veel inwoners van de landen op de westelijke Balkan. De europarlementariërs riepen daarom het Finse voorzitterschap van de Raad naar Straatsburg om er bij de lidstaten op aan te dringen de daad bij het woord te voegen.

«