Gemeente Breda

Gemeente kiest voor zorgpunt en ouderenhuisvesting in Wisselaar

Het college van burgemeester en wethouders houdt vast aan de bouw van een nieuw zorgpunt met woningen op de plaats van de winkelstrip aan de Tielrodestraat.

Samen met de ontwikkeling van woningen op de plaats van garagestroken zorgt dit voor een gevarieerd woningaanbod en een betere doorstroming in de Wisselaar. Het biedt ouderen de gelegenheid om in hun wijk te blijven wonen. De gemeente gaat samen met woningcorporatie Laurentius zoeken naar mogelijkheden om dit te realiseren. Het college schrijft dit in een reactie op het Herstructureringsvoorstel voor de Wisselaar (het groene boek) van Laurentius. Dit groene boek is een vervolg op het rode boek uit 2004. De daarin gepresenteerde grootschaliger sloop- en nieuwbouwplannen werden door de bewoners verworpen.

Een zorgpunt in de Tielrodestraat past in de stedenbouwkundige structuur van de Wisselaar. De plek is goed bereikbaar, geeft de winkelstrip weer elan en maakt deze opnieuw een hart voor de buurt. Ook vanuit GWI-perspectief gezien (Geschikt Wonen voor Iedereen) is het centrum van een buurt daar waar de voorzieningen zijn. Dit betekent dat het college het voorstel voor ontwikkeling van een zorgpunt op het terrein van het voormalige zwembad De Wisselslag niet ondersteunt.

In de brief aan Laurentius reageert het college ook op andere onderdelen uit het groene boek. Voor de Waterwoningen en Woningen met uitzicht (op het volkstuinencomplex) stelt zij voor om de haalbaarheid van de herontwikkeling nader te onderzoeken. De Waterwoningen vallen binnen de gemeentelijke ecologische hoofdstructuur. Onderzoek op het gebied van ecologie, geluid en luchtkwaliteit moet daarom uitwijzen of het mogelijk is om daar woningen te bouwen en zo ja, hoeveel. Voor Woningen met uitzicht speelt de afstand tot de hoogspanningsleidingen een belangrijke rol en moet een alternatieve plaats voor de volkstuinen worden gevonden. Het gemeentelijke parkeerbeleid stelt dat bij omvangrijke nieuwbouwsituaties parkeren op eigen terrein gebeurt. Het college houdt aan deze uitgangspunten vast. Toevoegen van parkeercapaciteit vindt zij dan ook ontoelaatbaar, met uitzondering van enige speling voor bezoekersparkeren. Het college is positief over het initiatief om op een aantal plaatsen garageboxen te vervangen door woningen. Met Laurentius is afgesproken om samen te zoeken naar mogelijkheden voor 18 of 20 appartementen op de plaats van garagestroken.

Wethouder H. Snier (Wijkontwikkeling) stelde woningcorporatie Laurentius en de betrokken bewoners- en huurderbelangenverenigingen op de hoogte van de reactie van het college.

Breda, 6 juli 2006