Ingezonden persbericht


6 juli 2006

Cosun persbericht

06/07/2006
Aviko verwerft positie in Zweedse koelversmarkt voor aardappelen

Aviko, onderdeel van Royal Cosun, heeft onlangs een 70% belang in Algen AB Zweden verworven. Algen AB heeft een marktaandeel van 25% in de Zweedse markt voor gekoelde aardappelproducten. De participatie past in de strategie van Aviko, die gericht is op verdere groei in de Europese markt van koelverse aardappelproducten.

Algen AB bestaat uit drie productiebedrijven: 3N in Helsingborg, RK Skaleri in Uddevalla en Skalman in Harplinge. Daarnaast omvat het bedrijf een handelsonderneming en het verpakkingsbedrijf Farmaren in Laholm voor de toelevering van aardappelen aan de retail en foodservice sector.

De vier bedrijven, alle gevestigd in het zuidwesten van Zweden, hebben zich in de laatste jaren sterk ontwikkeld en verwerken momenteel ruim 50.000 ton aardappelen per jaar. De assortimenten van Aviko en Algen AB vullen elkaar aan en door gebruik te maken van het uitgebreide distributienetwerk van Algen AB voorziet Aviko een groei van de afzet en een aanzienlijke versterking van haar positie in een groeiende Scandinavische versmarkt voor aardappelspecialiteiten.

Het management van Algen AB blijft in de eerstkomende jaren mede-aandeelhouder en zal de verdere groei vormgeven in samenwerking met Aviko.

Profiel

Profiel Royal Cosun

Royal Cosun is een internationale onderneming die natuurlijke voedingsmiddelen en- ingrediënten produceert en verkoopt. De coöperatieve onderneming heeft de Europese Unie als thuismarkt en realiseert een omzet van 1,3 miljard euro per jaar met gemiddeld 4.200 medewerkers ( http://www.cosun.nl ).

Profiel Aviko
De Aviko-groep is onderdeel van Royal Cosun. De Aviko-groep behoort wereldwijd tot de grootste producenten van aardappelproducten. In Europa heeft de onderneming een marktaandeel van twintig procent ( http://www.aviko.com ).

Profiel Algen AB
Het hoofdkantoor van Algen AB zit in Helsingborg, Sweden. Het bedrijf beschikt over een wijdvertakt distributienetwerk in gekoelde aardappelproducten. De jaaromzet is 20 miljoen euro en het aantal medewerkers is 90.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aviko, Wim Gerritsen, T (0575) 45 82 00, E w.gerritsen@aviko.nl