Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Politie houdt 10 verdachten aan voor diefstal en heling   |
|     |van buitenboordmotoren                                    |
Tijdens een gezamenlijk onderzoek van de politie Noord- en Oost-Gelderland en de politie Flevoland naar diefstallen van buitenboordmotoren in beide regio's zijn er de afgelopen maanden 9 mannen en 1 vrouw aangehouden die verdacht worden van deze diefstallen dan wel heling van buitenboordmotoren. Een 28-jarige Harderwijker blijft nog ingesloten en van hun buit is nagenoeg niets teruggevonden.

De politie Noord- en Oost-Gelderland en de politie Flevoland zijn begin dit jaar een oriënterend onderzoek begonnen toen bleek, dat in beide politieregio's in plaatsen met een jachthaven buitenboordmotoren verdwenen. De politie kreeg meer aangiften dan in de voorgaande jaren en tijdens surveillances werd dan ook meer aandacht aan deze locaties besteed.

In april werden in Harderwijk twee mannen (28 en 42) uit die plaats op heterdaad betrapt toen zij bezig waren met het stelen van een buitenboordmotor. Tijdens het onderzoek werden nog drie mannen (24, 27, 29) en een vrouw (21) aangehouden, die eveneens verdacht werden van betrokkenheid bij de diefstallen. De 24-jarige verdachte komt uit Alkmaar, de andere verdachten allemaal uit Harderwijk.

In het belang van het onderzoek werden deze aanhoudingen nog niet gemeld, daar het vermoeden bestond, dat er in dit onderzoek nog een verdachte moest worden aangehouden. Deze man werd op 6 juni j.l op heterdaad in Giethoorn aangehouden toen hij daar een buitenboordmotor trachtte te stellen.

Na het onderzoek door de politie in Steenwijkerland is de verdachte aan het onderzoeksteam overgedragen. In het gehele onderzoek hebben de verdachten verklaringen afgelegd over de diefstal van buitenboordmotoren in Harderwijk, Hierden, Nijkerk, Dronten, Biddinghuizen, Kampen en Naarden. De verdachten leggen slechts over een vijftiental diefstallen een verklaring af.

Naast de verdachten van de diefstallen zijn er ook drie helers aangehouden die uit Voorthuizen (36), Tiel (47) en Uithoorn (30) komen. Van de gestolen motoren zijn er slechts enkele teruggevonden en inmiddels aan de eigenaren teruggeven.

In het onderzoek hebben de politiemensen wel gemerkt, dat sommige botenbezitters onvoldoende maatregelen treffen om diefstal te voorkomen. Zo worden er geen sloten aangebracht en weet men bij de diefstal soms alleen de kleur en niet eens het merk van de buitenboordmotor.

Om welke vorm van criminaliteit dan ook een halt toe te roepen, heeft de politie de hulp van het publiek nodig. Samenwerken aan veiligheid is een must! In dit geval zouden botenbezitters hun buitenboordmotor kunnen voorzien van een postcode+huisnummer zodat de opsporing makkelijker wordt. Kiest men hier niet voor, dan is het merken op een speciale plaats o.i.d ook aan te bevelen. En zorg ervoor dat je alle info over je gestolen goed aan de politie kunt opgeven.

Verder adviseert de politie om altijd aangifte te doen. De politie kan hier haar surveillance op aanpassen om zo tot een aanhouding te komen èn zij krijgt een beter beeld van de strafbare feiten die plaats vinden. Aangifte doen kan onder meer via www.politie.nl

Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en één van hen zit nog in voorlopige hechtenis.

Einde bericht.


---


---


---

---- --