Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)

Persbericht

KNV aan Balkenende: Schoon en bereikbaar Nederland

Den Haag, 6 juli 2006, In een brief aan formateur Balkenende vraagt Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) aandacht voor oplossingen om Nederland zowel schoon als bereikbaar te houden. KNV heeft daartoe het manifest 'Ruim baan voor een schoon en bereikbaar Nederland' aangeboden. Hierin staan beleidsmaatregelen die volgens KNV geschaard kunnen worden onder de 'niet-controversiële' onderwerpen waarmee het nieuwe kabinet aan de slag kan.

Milieu
KNV is van mening dat in de discussie over luchtkwaliteit het beroepsmatige vervoer te veel als probleem en te weinig als oplossing wordt gezien voor het verminderen van schadelijke uitstoot. Investeringen in taxi-, touringcar-, en openbaar vervoersystemen zijn nodig om een beter alternatief te bieden voor particulier gemotoriseerd vervoer. Collectief personenvervoer is nu eenmaal minder milieubelastend dan particulier gemotoriseerd vervoer. Tevens pleit KNV voor stimuleringsmaatregelen om schadelijke uitstoot versneld te verminderen.

Infrastructuur
Tegelijkertijd zijn grootscheepse investeringen in mobiliteitsinfrastructuur nodig. Dit is een economische noodzaak, maar ook hierbij is het milieu gediend. De meest vervuilende motor is die van een stilstaand voertuig. Doorstroming is dus belangrijk en maatregelen die de distributie van goederen in stedelijke gebieden stroomlijnen, verdienen daarom ook politieke aandacht. KNV pleit tevens voor de aanleg van 2000 kilometer busbanen en extra doelgroepstroken voor het goederenvervoer.

Energiekosten
Het beroepsvervoer heeft meer dan welke bedrijfstak dan ook, te lijden onder de hoge energieprijzen. KNV pleit voor een aanpassing van de brandstofaccijns op het Europese minimumniveau. Dat ligt ruim zes cent per liter lager dan in Nederland wordt gehanteerd. Ook pleit KNV voor een reële indexering voor de budgetten en tarieven in het collectief personenvervoer. Dat is een indexering waarbij de kosten voor brandstof en electriciteit meer worden meegerekend dan nu het geval is.

Koninklijk Nederlands Vervoer hoopt dat het manifest door het nieuwe kabinet gebruikt zal worden als werkdocument, waardoor Nederland hoog scoort op het gebied van milieu en economie.
---

Noot voor de redactie,

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)