Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VBO-woonindex: Huizenkoper positief over aanbod

DEN HAAG, 5 juli 2006 - Huizenkopers en -verkopers zijn momenteel positief over de economische situatie in Nederland en de eigen financiële positie. Ook het aanbod van bestaande en van nieuwe woningen wordt daardoor positiever ingeschat dan begin dit jaar, zo blijkt uit de VBO Woonindex. Over de ontwikkeling van de hypotheekrente en de hypotheekrente aftrek daarentegen is men echter negatief gestemd.

Voor het eerst sinds de Woonindex wordt gemeten zijn consumenten per saldo negatief over de ontwikkeling van de hypotheekrente en het maximale bedrag dat kan worden opgenomen. Hierdoor daalt de Woonindex uiteindelijk voor het tweede kwartaal van 2006 van -7,5 naar -11,3. Consumenten zien de hypotheekrente stijgen en worden onzeker van de politieke discussies over mogelijke beperking van de hypotheekrenteaftrek. In het tweede kwartaal zijn de verwachtingen voor de komende twaalf maanden licht gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het groeiende vertrouwen van de consument in de Nederlandse economie compenseert het negatieve sentiment over de hypotheekmarkt niet en drukt hierdoor sterk op de Woonindex.

Bijna 58 procent van de (potentiële) kopers is nog steeds van mening dat het een geschikt moment is om een woning te kopen. Ook de verkopers zijn op dit punt positief: ruim 60 procent vindt het een geschikt moment om een woning te verkopen. Dit laatste percentage is ten opzichte van het eerste kwartaal iets verder gestegen (5,3 procent). Verder zijn de verkopers - vergeleken met begin 2006 - voor het komende jaar opvallend positiever geworden over de vraag naar bestaande koopwoningen (van -7,6 naar 10,8). Dit is een sterk contrast ten opzichte van de kopers (16,1 naar 19,5). Ook hier speelt het aantrekken van de economie en de verwachtingen van de financiële positie van het huishouden een belangrijke rol.

Volgens Michiel Goofers, secretaris/directeur van VBO Makelaar vindt er een kleine verschuiving plaats. "Voorheen hield de gunstige hypotheekrente de woningmarkt op de been. Consumenten zien de economie aantrekken en verwachten dat dat invloed zal hebben op het woningaanbod. De discussie over beperking van de hypotheekrenteaftrek maakt consumenten voorzichtig en onzeker. Als de rente dan ook nog licht stijgt, wordt de algemene stemming helaas negatiever. Het aantal consumenten dat het een geschikt moment vindt om een woningen te kopen of te verkopen, blijft gelukkig groot. En daarom ziet VBO Makelaar de toekomst positief tegemoet.

-------
VBO Woonindex
De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één cijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar. De Woonindex bestaat uit twee onderdelen, te weten een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen) en de verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen). Op het moment dat er meer positief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex positief (met een maximum van 100, indien iedereen positief gestemd is). Op het moment dat er meer negatief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex negatief (met een maximum van -100, indien iedereen negatief gestemd is). Het onderzoek wordt uitgevoerd door EIM Stratus in opdracht van makelaarsvereniging VBO Makelaar.

Het EIM rapport over de VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl onder het menu Woonindex.



Ingezonden persbericht