Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Ingehuurde zakkenrollers actief op eerste Blauwvingerdag

Acteurs maken burgers alert op zakkenrollerij

Zwolle, 06-07-2006 o Vanmiddag zijn tientallen bezoekers van de Blauwvingerdagen bewust gerold van hun portemonnee. De gemeente Zwolle en de politie IJsselland hadden namelijk, op de eerste Blauwvingerdag van dit jaar, drie acteurs ingehuurd om burgers te attenderen op de mogelijke aanwezigheid van zakkenrollers.

De drie acteurs, die opvallend gekleed waren als boef, als oud dametje en als agent, gingen de straat op en speelden in de Zwolse binnenstad een aantal situaties van zakkenrollen na. En dat leverde voor de omstanders ludieke en, helaas, herkenbare situaties op. Maar ook werd een aantal bezoekers van deze eerste Blauwvingerdag met de neus op de feiten gedrukt: zij werden namelijk, in een onbewaakt ogenblik, echt van hun portemonnee gerold door de ingehuurde zakkenroller. Nadien kregen zij hun portemonnee natuurlijk weer terug, maar hen werd door deze actie wel duidelijk dat ook zíj de dupe kunnen worden van een echte zakkenroller. En dát is nou precies de bedoeling. Door middel van deze actie hopen de gemeente en de politie namelijk dat burgers zich meer bewust worden van hun eigen rol om zakkenrollerij te voorkomen, en dat zij alert zijn op de aanwezigheid van mogelijke zakkenrollers.

Zakkenrollers winkelen ook De periode van de evenementen en braderieën in Zwolle is alweer in volle gang. En dat betekent ook dat het jachtseizoen van de zakkenrollers weer van start is gegaan. Hongerige zakkenrollers struinen dan de markten weer af op zoek naar niet goed opgeborgen portemonnees en slecht afgesloten tassen. Vandaar dat de eerste Blauwvingerdag hét moment is om burgers te waarschuwen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zakkenrollers met name hun kans grijpen op markten, braderieën en tijdens evenementen en dat ze het dan vooral gemunt hebben op vrouwen met openstaande tassen en tassen in buggys. Gesteld zou kunnen worden dat op de geliefde winkelmomenten van burgers ook de zakkenrollers graag winkelen. Alleen betalen zij er niet voor, maar betaald het slachtoffer.

Dalende tendens zakkenrollerij vasthouden Sinds 2003 is er een dalende tendens waar te nemen van het aantal incidenten zakkenrollerij. In het centrum van Zwolle waren er in 2003 nog zon 300 incidenten van zakkenrollerij, tegen 250 in 2004 en 152 in 2005. De afgelopen jaren is er dan ook op verschillende manieren aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Zo werden er onder andere ook in 2004 acteurs ingezet, hangen er geregeld spandoeken in de stad en worden de stadswachten actief ingezet om burgers te informeren en preventietips te geven. Zo delen de stadswachten flyers uit bij onder andere parkeergarages, spreken ze mensen aan die hun tas of rugzak niet afgesloten hebben en zijn ze alert op mogelijk verdachte situaties. Ook vindt er tussen de stadswachten en de politie goed overleg plaats. Mede daardoor is er een dalende tendens ingezet die hopelijk vastgehouden kan worden. De afgelopen jaren zijn er dus minder incidenten van zakkenrollerij geconstateerd, maar er zijn wel meer zakkenrollers aangehouden. In 2004 zijn er vier zakkenrollers aangehouden. In 2005 waren dit er elf.

Tips om zakkenrollerij te voorkomen Het aantal incidenten daalt dan wel, het blijft echter wél noodzakelijk om burgers te waarschuwen voor zakkenrollers. Vandaar dat er vanmiddag acteurs in de binnenstad van Zwolle struinden om burgers te attenderen op het thema zakkenrollerij. En om burgers te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Maak het zakkenrollers niet te makkelijk en wees ze voor. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen: - Neem niet meer geld mee, dan u denkt nodig te hebben; - Berg geld en pasjes gescheiden op; - Leg uw portemonnee nooit boven in uw tas; - Let goed op uw hand- en schoudertas; - Sluit uw tas goed af; - Wordt u door een onbekende aangesproken, wees dan alert! Zij/haar collega slaat dan vaak zijn slag!; - Let op in gedrang, u merkt dan niet dat u wordt bestolen.