Universiteit Nyenrode

Nieuwe Rector Magnificus richt zich op voorspellen van ontwikkelingen van bedrijf, economie en maatschappij


- PERSBERICHT - Breukelen, 4 juli 2006 Dr. Bert de Groot is met ingang van 14 juni 2006 benoemd op de nieuw ingestelde leerstoel Business & Economic Cycles aan de Nyenrode Business Universiteit. Tevens is hij benoemd tot Rector Magnificus van de enige business universiteit van Nederland. De Groot boogt op een lange carrière in het bedrijfsleven en was onder meer lid van de Raad van Bestuur van Randstad Holding N.V. Hij promoveerde op meervoudige cycli structuur in golfbewegingen in economische variabelen én een door hem ontwikkeld model waarmee cycli in de Nederlandse economie en binnen individuele bedrijven real time, op korte en lange termijn beter te voorspellen zijn.

Herman Bruggink, President van Nyenrode: Bert de Groot combineert Board Room ervaring met academische inzichten. Een rector van Nyenrode is voortdurend in dialoog met het bedrijfsleven en overheden. De Groot brengt voor die gesprekken de relevante bagage mee. Hij is aldus de ideale schakel tussen de aansprekende themas van het bedrijfsleven en overheid, de wereld van bedrijfskundig onderwijs en academisch en commercieel onderzoek.

Over de leerstoel Business and Economic Cycles Het onderzoeksgebied van de leerstoel Business and Economic Cycles omvat de ontwikkeling van de internationale economie en individuele bedrijven en de cycli die hierin zijn waar te nemen. Daarbij wordt zowel gekeken vanuit een economisch en bedrijfskundig perspectief alsmede vanuit een technologisch, institutioneel, sociaal-maatschappelijk en ecologisch perspectief. Het onderzoek omvat tevens hoe cyclische ontwikkelingen worden beïnvloed door innovatie en door beslissingen en acties van business leaders, ondernemers, managers, overheden en niet-gouvernementele organisaties. Toekomstige ontwikkelingen worden inzichtelijk gemaakt en zijn onderdeel van scenario analyses.

Over Bert de Groot
Prof. dr. E.A. de Groot is voormalig lid van de Raad van Bestuur van Randstad Holding N.V. Hij bekleedde leidinggevende posities op nationaal en internationaal niveau. Zo was hij verbonden aan de Koninklijke Marine, biotech & farmaceutisch bedrijf Gist Brocades N.V, Unisys Inc., KPN, Boer & Croon (executive management), Pharming N.V., AM NV, de Faculteit der Economische wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en de Erasmus Universiteit Rotterdam Holding B.V.. De Groot deed ruime ervaring op met corporate recovery (onder meer bij Pharming) en corporate delisting (bij AM). Hij vervult diverse commissariaten.

Bert de Groot studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit en volgde management opleidingen aan IMD, Nyenrode, Wharton en INSEAD. De Groot behaalde zijn graad van doctor aan de EUR met het proefschrift Essays on Economic Cycles. Hij is ook verbonden aan het Econometrisch Instituut van de Faculteit der Economische Wetenschappen aan de EUR.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op entrepreneurship, management en business leadership, op een maatschappelijk verantwoorde wijze en in een internationale omgeving. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde en accountancy. Het Master of Science in Management programma van Nyenrode werd in 2005 uitgeroepen tot beste master van Nederland. Tegenwoordig is algemeen aanvaard dat leiders en toekomstige leiders over goede sociale vaardigheden moeten beschikken. Nyenrode studenten in dit programma hebben volgens onderzoek van het tijdschrift Nobiles in 2006 het hoogste EQ van de Nederlandse universitaire studenten. Het Part-time MBA programma behaalde in juni 2006 een toppositie in Nederlandse ranglijsten.

Daarnaast ontwikkelt Nyenrode executive programmas op het gebied van Governance Leadership en Global Competition voor ambitieuze MKB en beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen. Het bedrijfsleven en alumni hebben ter gelegenheid van 60 jaar Nyenrode bijgedragen aan 60 beurzen voor 60 nieuwe Nyenrode-studenten. Voor Nederlandse begrippen een meer dan uniek aantal.

4 september 2006 opent Nyenrode het Academisch Jaar en viert het haar zestigjarig bestaan. Kijk voor meer evenementen op www.nyenrode.nl


- EINDE BERICHT -

Noot voor de redactie (