Ingezonden persbericht


Microsoft zorgt voor compatibiliteit met verschillende XML-documentformaten in Office 2007

Financiering van open source-project voor de ontwikkeling van add-ins voor het vertalen van documenten tussen OpenXML en ODF

Schiphol-Rijk, 6 juli 2006 - Microsoft financiert een project voor de ontwikkeling van add-ins die documenten converteren tussen het Open XML-formaat van Office 2007 en het OpenDocument Format (ODF). Deze add-ins zullen gratis beschikbaar worden gesteld aan gebruikers van Office 2007. Ze worden als open source-software ontwikkeld en in licentie gegeven, zodat ook andere partijen en individuele ontwikkelaars oplossingen kunnen bouwen voor de conversie van bestanden tussen Open XML en ODF. Hiermee krijgen klanten, zoals overheidsinstanties die verschillende XML-bestandsformaten moeten ondersteunen, de mogelijkheid om vanuit Office 2007 zowel Open XML als ODF te gebruiken.

De XML-documentformaten Open XML en ODF zijn ontwikkeld vanuit verschillende uitgangspunten. Het Open XML-formaat van Microsoft is snel, biedt een hoge mate van compatibiliteit, sterke beveiliging en toegankelijkheidsmogelijkheden voor mensen met een functionele handicap, bijvoorbeeld voor slechtzienden. Ook biedt dit formaat organisaties de mogelijkheid om bedrijfseigen XML-gegevens te integreren in documenten. ODF is ontwikkeld op basis van andere eisen en heeft een andere architectuur. De specificaties van dit bestandsformaat worden momenteel nog aangepast om een aantal belangrijke tekortkomingen te verhelpen, onder andere op het gebied van wis- en natuurkundige formules en toegankelijkheid. Door deze verschillen is het mogelijk dat er bij het vertalen van bestanden van Open XML naar ODF enige functionaliteit verloren gaat. Omdat deze tools worden ontwikkeld als open source, hebben zowel klanten als de voorstanders van beide bestandsformaten volledig inzicht in alle technische kenmerken. Ook kunnen ze zich er zo van verzekeren dat de tools volledig voldoen aan het ODF-formaat.

Ingebouwde interoperabiliteit

Interoperabiliteit is al sinds jaren een belangrijk speerpunt voor Microsoft. Word, Excel en PowerPoint ondersteunen al tientallen verschillende bestandsformaten, zodat bestanden en documenten gemakkelijk uitgewisseld en gebruikt kunnen worden met andere toepassingen. Naast het standaard Open XML-bestandsformaat, komt er in Microsoft Office 2007 een nieuw menu-onderdeel dat gebruikers verwijst naar een website waar ze vertalers en converteerutilities kunnen downloaden. Er komen onder andere conversie add-ins voor PDF en voor XML-bestandsformaten, zoals XML Paper Specification (XPS) en ODF. Omdat deze utilities online beschikbaar komen, kunnen klanten altijd gebruikmaken van de nieuwste bestandformaten.

Samenwerking met partners

De nieuwe XML-vertaaltools voor Office 2007 worden ontwikkeld in samenwerking met de Franse solution provider CleverAge en een aantal onafhankelijke softwareleveranciers, waaronder Aztecsoft in India en Dialogika in Duitsland. De broncode van een prototype van de add-in voor Word 2007 kan vanaf vandaag gedownload worden van de open source-website SourceForge (http://www.sourceforge.net/projects/odf-converter). Deze broncode wordt beschikbaar gesteld onder de BSD open source-licentie. Iedereen kan via de SourceForge-website feedback geven, bugs melden of op andere manieren bijdragen aan het project. De uiteindelijke versie van de vertaaltool voor Word wordt eind van 2006 verwacht; de add-ins voor Excel en PowerPoint worden in 2007 verwacht. Voor oudere versies van Office komen de vertaaltools via een gratis Compatibility Pack beschikbaar, waarin ook updates zitten voor ondersteuning voor het Open XML-bestandsformaat.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.



Ingezonden persbericht