Gemeente Utrecht

Minister Verdonk op bezoek in Kanaleneiland

Vanochtend bracht minister Verdonk een bezoek aan Kanaleneiland. "Er gebeurd hier van alles, dat geeft mij zo'n inspiratie!", zei de minister, die zelf in de wijk op het vroegere Niels Stenssen College op school heeft gezeten. Zij sprak er onder andere met dames van de sportvereniging lady Fit. Dit is een sportvereniging voor (allochtone) vrouwen, waar iedereen welkom is, in korte broek of met hoofddoek. Volgens de initiatiefnemers is sport een bindmiddel om verschillende culturen bij elkaar te brengen. Vrouwen oefenen Nederland met elkaar en praten over het werk of de kinderen. Op politiebureau Marco Pololaan liet de minister zich informeren over de aanpak van jongerenoverlast. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek met leden van allochtone zelforganisaties, die activiteiten organiseren voor hun achterban op het gebied van opvoedingsondersteuning.

Utrechtse Mix

'Erbij horen, elkaar's talenten benutten, elkaar ontmoeten en van elkaar leren". Dat is een van de doelstellingen uit het Utrechts collegeprogramma. De projecten die minister Verdonk nu heeft bezocht zijn een voorbeeld van hoe deze aanpak in de praktijk werkt. "De minister had een open oog en oor voor de getoonde initiatieven", aldus wethouder welzijn en integratie Cees van Eijk, die haar begeleidde. "Ik hoop dat er ook op landelijk niveau meer aandacht komt voor initiatieven als Lady Fit en opvoedingsondersteuning, die uit de mensen zelf komen."

Programma diversiteit en integratie

Integratie is een tweezijdig proces: enerzijds wordt van nieuwkomers verwacht dat ze bereid zijn te integreren, anderzijds moet de Nederlandse samenleving die integratie mogelijk maken. Bij de Utrechtse Mix, het integratieprogramma van de gemeente Utrecht, ondersteunt men allerlei typen projecten, omdat juist de gevarieerdheid in projecten en initiatieven aanpak de meeste kans op succes biedt.

Om de ambities van het college te halen, worden harde afspraken gemaakt met diverse partijen om te zorgen dat er in hun beleid oog is voor diversiteit en integratie. "Integratie en diversiteit moeten over vier jaar vanzelfsprekend onderdeel van het beleid in het Utrechtse zijn, zodat het programma overbodig is en iedereen gelijke kansen en mogelijkheden krijgt in de samenleving", aldus van Eijk.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita van Wijnbergen, bestuurscommunicatie , 030 286 10 44.