VVD


6-7-2006

VVD pleit voor Europese Green Card

VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert heeft tijdens het plenaire debat in Straatsburg de Europese Raad van Ministers opgeroepen de belofte na te komen om ten laatste in het jaar 2010 een gemeenschappelijke Europese asielprocedure en bijbehorende uniforme asielstatus te realiseren.

Ook de beloftes rondom de totstandkoming van een Europees immigratiebeleid moeten spoedig concreet vorm krijgen. E.e.a. heeft de raad vastgelegd in het programma van Tampere (1999). Deze plannen werden in het Haags programma herbevestigd (2004).

Twee weken geleden heeft Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een bezoek van een parlementaire delegatie in Spanje met eigen ogen gezien wat de gevolgen zijn van het falende Europese beleid: "Elke maand proberen duizenden Afrikanen de kust van Spanje te bereiken. Circa 40% overleeft de reis niet. Dit zijn mede de gevolgen van een falend Europees beleid. Met ´het versterken van de buitengrenzen´ alleen redden we het niet, en dat moeten we ook niet willen. Het is nu tijd voor actie. De Raad zal dan ook onverkort en in snel tempo werk moeten maken van alle ambitieuze voornemens."

Hennis-Plasschaert wil dat de Raad de volgende vijf punten z.s.m. gaat waarmaken:


1. Een spoedige totstandkoming van één Europees terugkeerbeleid; waarbij eenieder, legaal of illegaal, recht heeft op een respectvolle en waardige behandeling.


2. Bewustmakings- en informatiecampagnes in de landen van herkomst en transit;


3. Het afsluiten van associatie- en samenwerkingsovereenkomsten met díe landen;


4. Het creëren van een duidelijke link tussen het immigratiebeleid en het te voeren ontwikkelingsbeleid;


5. En de snelle introductie van een Europese green card.

Hennis-Plasschaert concludeert: "Alle prachtige woorden van de Raad hebben tot op de dag van vandaag tot zeer weinig geleid. Schoorvoetend en op basis van de laagste gemene deler zet de Raad zo nu en doen een heel klein stapje. Duidelijk is dat de nationale agenda´s de Europese agenda op dit punt flink ondermijnen. Maar let wel: tot die Europese agenda hebben de lidstaten zich wel degelijk gecommitteerd!"