Gemeente Bernheze


Collegebesluiten 27 juni 2006

Herinrichting Zijlstraat
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Zijlstraat. Om de `water op straat' problemen in de Zijlstraat structureel op te lossen is besloten om ter plaatse van Zijlstraat-Meerstraat regenwater af te koppelen en de waterhuishouding in orde te brengen. Na het opstellen van een definitief afkoppelplan zijn voor de herinrichting van de Zijlstraat een tweetal ontwerpen opgesteld die bewoners van de Zijlstraat zijn gepresenteerd. Op verzoek van een groot aantal bewoners is er nog een derde variant uitgewerkt, waarna de bewoners hun voorkeur hebben uitgesproken. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in te stemmen met de geoptimaliseerde voorkeursvariant.

Restauratie molen
Het college van burgemeester en wethouders heeft een monumentenvergunning verleend voor het restaureren van de molen in Vorstenbosch

Subsidiebeleid
Jaarlijks maakt de gemeente Bernheze voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen afspraken met Stichting Status. Op dit terrein werkt de gemeente Bernheze samen met de gemeenten: Landerd, Veghel, Grave en Uden. Om deze samenwerking vorm te geven stemde het college van burgemeester en wethouders op 20 juni 2006 in met de notitie `subsidiebeleid 2007-2010, stichting Status voor vluchtelingenwerk en nieuwkomers. Deze vervangt de oude notitie 2003-2006. De notitie 2007-2010 verwoordt onder andere welke taken de gemeente Bernheze afneemt van Stichting Status en hoe de onderlinge gemeenten met elkaar daarin samenwerken. De colleges van de gemeenten Landerd en Uden hebben ook met deze notitie ingestemd.

Luchtkwaliteit
Het college van burgemeester en wethouders heeft de verplichte jaarlijkse rapportage over de luchtkwaliteit in de gemeente over 2005 vastgesteld en naar de provincie gezonden. Het rapport gaat vooral over de gevolgen voor de luchtkwaliteit tengevolge van verkeer. Anders dan voorgaande jaren is in 2005 een geringe overschrijding van de norm voor fijn stof aangetoond voor een aantal panden langs de provinciale weg langs de Zuid-Willemsvaart. Deze woningen staan dan ook vrij dicht op deze drukke weg. De provincie is gevraagd om maatregelen. De bewoners krijgen bericht van de gemeente over de uitkomst van het rapport.

Kredietaanvraag
Het college van burgemeester en wethouders heeft ermee ingestemd de raad voor te stellen een krediet beschikbaar te stellen om de herinrichting van de hoek Laar-De Beekgraaf in Nistelrode conform het voorliggende ontwerp dit jaar te realiseren.

CERES-subsidie
Het college van burgemeester en wethouders gaat een CERES-aanvraag indienen voor de realisatie van de ecologische verbindingszone Bedafse Bergen-Heeswijkse Bossen. Om deze aanvraag succesvol te maken is een cofinancieringsverklaring vereist van de gemeente Bernheze.

Legesverordening
Op 22 december 2005 stelde de gemeenteraad de Legesverordening Bernheze 2006 vast. Tijdens de behandeling werd door het college van burgemeester en wethouders toegezegd dat (vanwege de hogere legeskosten) zij met een subsidieregeling zou komen voor lokale verenigingen.
Het college van burgemeester en wethouders besloot in haar vergadering van 27 juni 2006 met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 tot 31 december 2006 hiervoor een beleidsregel vast te stellen. Hiermee ontvangen lokale verenigingen een korting van 45% op het totaal van geheven legeskosten die geheven worden op het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen voor het organiseren van een evenement. De beleidsregel geldt niet voor commerciële organisaties en bedrijven met een winstoogmerk. Bij de behandeling van de legesverordening 2007 zal het college van burgemeester en wethouders overwegen hoe verder om te gaan met de subsidieregeling legeskosten.
Het college van burgemeester en wethouders besloot tevens dat de wijze van vergunningsverlening voor de organisatie van evenementen in 2006 gelijk blijft aan het jaar 2005. In situaties waarin in 2006 onterecht leges zijn geheven worden terugbetaald.

Ondernemerschap Maashorst-Herperduin
De stichting Maashorstboeren projecten heeft het project `Nieuw ondernemerschap Maashorst-Herperduin'opgezet ter stimulering van de ontwikkeling van het Maashorst-Herperduin gebied. Belangrijk onderdeel van het project is de jaarlijkse organisatie van een streekfestival. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een bijdrage in de kosten van dit project te doen. In september vindt de eerste editie van het streekfestival plaats.

Stuurgroep Maashorst-Herperduin
De stuurgroep Maashorst-Herperduin waarin ook Bernheze is vertegenwoordigd heeft een uitvoeringsprogramma opgesteld waarin een groot aantal projecten is opgenomen ter stimulering en ontwikkeling van het gebied. Eén van deze projecten is `Recreatieve entrees/poorten, informatievoorzieningen en educatie'. Dit project heeft als doelstelling het ontwikkelen van aantrekkelijke entrees tot het landschapspark Maashorst-Herperduin voor de recreant en toerist. Het college van burgemeester en wethouders heeft een bijdrage toegekend om dit project financieel mede mogelijk te maken.

feed