Time : 14:14:56
Date : 06 July 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: De problemen rond de facturatie

De voorbij dagen heeft het Voedselagentschap diverse meldingen gekregen van personen die onterecht een factuur hebben ontvangen van het Voedselagentschap.

Ter herinnering: de nieuwe financiering van het FAVV werd vanaf één januari van dit jaar ingevoerd. In deze nieuwe financiering wordt aan iedereen actief in de voedselketen of met andere woorden de "operatoren" een heffing opgelegd. Met deze heffing wordt een deel van werking van Agentschap gefinancierd. Deze nieuwe financiering werd met alle betrokken sectororganisaties uitvoerig overlegd. Eind 2005 werden vertrekkende van verschillende databanken van de vroegere entiteiten van het FAVV, alle mogelijke operatoren aangeschreven. Het Agentschap was er zich van bewust dat deze databanken verouderde informatie konden bevatten. Men heeft daarom de eigen databank gerelateerd aan deze van de Kruispuntbank der Ondernemingen.

Daarom werd de bestemmelingen gevraagd de nodige inlichtingen te verstrekken over hun activiteiten. Ook diegenen die niet meer actief waren werd gevraagd dit aan het Agentschap te melden zodat vermeden zou worden dat zij ten onrechte een heffing opgelegd zouden krijgen. Personen konden met dit aangifteformulier eenvoudig mededelen dat zij hun activiteiten stopgezet of overgelaten hadden. De databanken werden bovendien aangepast op basis van niet bestelbare verzendingen met bijvoorbeeld de melding van een overlijden. Wanneer de post toch briefwisseling voor overledenen heeft afgeleverd konden wij deze mensen uiteraard niet verwijderen uit onze databanken. In andere gevallen werd de activiteit overgenomen zonder dat dit aan het agentschap werd medegedeeld. Voor dergelijke situaties diende het aangifteformulier. Naast een call center werd er ook een speciale website opgericht om uitleg te geven of om de aangifte te doen. In de loop van de maand juni werden in een tweede mailing de facturen verzonden.

Uit de eerste reacties op deze zending is gebleken dat het belang van het eerste schrijven aan nogal wat mensen ontsnapt is en dat zij niet gereageerd hebben. Voor mensen die niet meer actief zijn betekent dit dat zij nu geconfronteerd worden met de vraag om een heffing te betalen. Tot nu toe manifesteerde dit probleem zich vooral in de primaire sector en met name bij gepensioneerde landbouwers. Nu merken wij dat personen die om een of andere reden gelinkt waren aan andere sectoren soms ook onterecht een factuur kregen toegestuurd.

Voor alle duidelijkheid benadrukt het Voedselagentschap dat het louter gepensioneerd zijn niet automatisch betekent dat men niet meer heffingsplichtig is. Het kan altijd zijn dat gepensioneerde landbouwers nog enkele dieren als hobby houden of nog wat fruit en groenten telen die aan veilingen geleverd worden. Zolang zij onder een bepaalde drempel blijven (bijvoorbeeld niet meer dan 2 runderen) zijn zij niet heffingsplichtig, daarboven wel. Dezelfde regels gelden trouwens eveneens bij het uitvoeren van een activiteit in bijberoep.

Het Voedselagentschap heeft alle maatregelen genomen heeft om fouten uit haar databanken te halen vooraleer zij de facturen verzonden heeft. Gegevens in databanken zijn echter momentopnames die voortdurend evolueren en die bijgevolg nooit volkomen foutloos zijn. Wel werd alles in het werk gesteld om deze fouten tot het absolute minimum te herleiden..

Zo bleken bepaalde personen die reeds geruime tijd overleden waren, een factuur ontvangen te hebben. Het Voedselagentschap begrijpt dat dit tot pijnlijke situaties heeft kunnen leiden en biedt langs deze weg haar verontschuldigingen aan.

De wet op de financiering van het Agentschap voorziet dat zij die menen dat zij ten onrechte een factuur ontvangen hebben aangetekend en met de nodige bewijsstukken een bezwaar moeten indienen. Het Agentschap zal enige flexibiliteit aan de dag leggen wanneer de gegevens haar op een andere manier bezorgd werden. Deze dossiers zullen dan op de meest pragmatische wijze behandeld worden.

Er is eveneens een call center actief dat bereikbaar is op het nr. 02 545 50 75.

Ten slotte is het evident dat ten onrechte betaalde heffingen zullen terugbetaald worden.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
a. i. contactpersoon voor de franstalige pers: yasmine ghafir 0474 99 93 91

URL: http://www.favv.be