Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap baggert deel Hoge Biezenwetering in IJsselstein

6 juli 2006 - Het waterschap start maandag 17 juli met het baggeren van de Hoge Biezenwetering in IJsselstein. De baggerwerkzaamheden duren ongeveer vijf dagen.

Het gaat om in totaal 380 m³ bagger afkomstig uit het gedeelte (300 meter) ten noorden van de Baronieweg. De bagger is verontreinigd en wordt afgevoerd naar het doorgangsdepot Cabauw.

Baggerwerk, waarom?
Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij aanhoudende warmte het gevolg zijn.
Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij hevige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen.

Verontreinigde bagger
Uit onderzoek blijkt dat de vrijkomende bagger sterk verontreinigd is (klasse 4) met Policyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK). Door deze verontreiniging kan de bagger niet in een tijdelijk baggerdepot ontwateren. Omdat de ervaring leert dat met PAK verontreinigde baggerspecie ná rijping vaak categorie 1 grond wordt (bouwstof), gaat de bagger naar een doorgangsdepot van het waterschap. Hier rijpt de baggerspecie in een met folie geïsoleerde bak.

De kans is dus groot dat de baggerspecie na rijping als bouwstof kan worden toegepast in een werk. Zo niet, dan zal het waterschap de bagger alsnog storten op een stortlocatie.

Uitvoering van het werk
Baggerbedrijf B.P.J. Verduijn uit Kamerik voert de werkzaamheden in week 29 (17 juli - 21 juli) uit. De aannemer maakt gebruik van een schuifboot, een mobiele kraan en drie tractoren met vloeistofdichte kippers.

Langs de watergang richt de aannemer diverse overslaglocaties in. De schuifboot schuift de baggerspecie naar de overslaglocatie. Hier vandaan wordt de baggerspecie met een mobiele kraan in vloeistofdichte kippers geladen.

Ter bescherming van het fiets- en voetpad krijgen de overslaglocaties rijplaten. De aannemer gebruikt ook folie om eventueel gemorste baggerspecie op te vangen.

Verkeershinder / Omleiding
Om de veiligheid van weggebruikers en werknemers te garanderen, wordt het fietspad ten zuiden van de Hoge Biezen tijdens de werkzaamheden afgesloten voor doorgaand verkeer. De (brom) fietsers worden ter hoogte van de Paardenlaan omgeleid via het fietspad ten noorden van de Hoge Biezen. Vanaf de rotonde ter hoogte van de Baronieweg kunnen fietsers de gebruikelijke route volgen. De omleidingsroute is met borden aangegeven.

Om overlast voor aanwonenden tot een minimum te beperken houdt de aannemer de uitritten van aanwonenden vrij. Zij kunnen zonder belemmeringen hun terrein betreden.