Time : 14:50:04
Date : 06 July 2006
Sender Name: Kabinet Keulen

Persmededeling Marino Keulen: 13 Steden, 13 Foto's, 13 winnaars

Minister Marino Keulen, Vlaams Minister van Stedenbeleid, heeft vandaag officieel de dertien hoofdwinnaars van de fotowedstrijd 'De stad is klaarwakker' bekendgemaakt. De dertien fotografen ontvangen als prijs een exclusieve workshop met topfotograaf Michiel Hendryckx. Onafhankelijke jury's kozen één winnende foto per stad uit volgende 13 steden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Vijf jaar geleden gingen de steden gebukt onder een negatief imago. De stad werd beschouwd als problematisch, onveilig, vies, enz. Dit beeld is gekeerd, de stad is weer trendy. De winnaar van Leuven zegt dit zo: 'de stad bruist als een bruistablet'. Er is veel werk geleverd in onze steden door de gemeentebesturen met steun van de Vlaamse overheid en privé-partners.

Sinds 2001 worden er samen met de steden communicatiecampagnes gevoerd om het imago van de stad te verbeteren. Dit jaar werd voor een fotowedstrijd geopteerd, waaraan elke bewoner, gebruiker of liefhebber van één van onze 13 centrumsteden kon deelnemen.

Hoewel de meeste stadgebruikers fier zijn op hun stad, fotograferen ze deze zelden of nooit. We laten dit blijkbaar liever over aan de toeristen. Maar toeristen kennen niet de leuke hoekjes, de pleintjes, de dingen die in de ogen van de stadsgebruikers hun stad juist tot de 'hunne' maakt. Daarom deze fotowedstrijd.
Een onafhankelijke jury in elke stad koos voor elk van de vijf opgelegde thema's telkens één winnaar uit. Uit deze 5 themawinnaars werd dan de hoofdwinnaar per stad gekozen. De 65 winnende foto's zullen dit najaar voor de regionale 'Thuis in de
stad'-advertentiecampagne gebruikt worden en verschijnen in de nationale kranten.
Tussen de lancering van de wedstrijd op 18 april en de afsluitdatum op 18 juni werden 3.095 foto's uit de dertien Vlaamse centrumsteden ingestuurd (Aalst: 137 foto's, Antwerpen: 623 foto's, Brugge: 347 foto's, Genk 94 foto's, Gent: 372 foto's, Hasselt: 127 foto's, Kortrijk: 333 foto's, Leuven: 203 foto's, Mechelen: 199 foto's, Oostende: 334 foto's, Roeselare: 153 foto's, Sint Niklaas: 81 foto's, Turnhout 92 foto's). Alle ingestuurde foto's en de foto's van de winnaars kunnen bekeken worden op de website www.thuisindestad.be .

De deelnemers kregen volgende vijf thema's opgelegd:
1. (T)huis in de stad.

2. Er is verrassend veel natuur in mijn stad.

3. Mijn stad is de wereld in een notendop.

4. Oude buurten van mijn stad kregen een nieuwe look.
5. Mijn stad houdt van jong en oud.

De 3.000 foto's variëren van onderwerp en invalshoek, maar illustreren alle op een treffende manier het aantrekkelijke, levendige, kleurrijke, gediversifieerde, kortom het 'klaarwakkere' karakter van onze 13 centrumsteden.

Voor verdere details rond de regionale winnaars en lokale initiatieven per provincie en per stad kan u bijgevoegde factsheet raadplegen

Voor vragen kan u steeds terecht bij

- Peter Dejaegher,

- Christophe Batens, Pleon, op het nummer 02 550 00 50 of per e-mail op christophe.batens@pleon.com.

Beeldmateriaal (de winnende stadsfoto's) vindt u op www.thuisindestad.be .

Persinfo: persdienst.keulen@vlaanderen.be