Provincie Noord-Holland

6-7-2006

Onderwerp

Rapport Randstedelijke Rekenkamer geen aanleiding nieuwe maatregelen

Marjan Lansdaal

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland ziet in het rapport Rechtmatigheid in 2005 geen aanleiding om nieuwe maatregelen te treffen. In het rapport worden geen nieuwe feiten naar voren gebracht, wel wordt op onderdelen een andere interpretatie aan feiten gegeven. Daarnaast verandert het oordeel van de huisaccountant van de Staten niet door herstelbare fouten te repareren. Het is aan Provinciale Staten te besluiten wat zij met de uitkomsten doen.

Ton Hooijmaijers, gedeputeerde Financiën: We hechten veel belang aan rechtmatig handelen. Dat staat voorop. In 2005 is het duidelijk niet goed genoeg gegaan, daar zijn we het allemaal over eens. Maar laten we onze energie nu vooral richten op de maatregelen om de interne organisatie te verbeteren, zodat de werkprocessen structureel verbeterd worden én we vanaf dit jaar niet alleen een goedkeurende verklaring van de accountant krijgen waar het gaat om de getrouwheid en juistheid van cijfers, maar hopelijk ook als het gaat om rechtmatigheid.

Het rapport meldt onder andere dat er sprake is van een toename van

7,8 miljoen aan financiële onrechtmatigheden. Het gaat grotendeels om lasten die niet in de jaarstukken zijn opgenomen, omdat ze pas bekend zijn geworden nadat het college de jaarstukken heeft vastgesteld. Een probleem dat zich regelmatig voordoet en opgelost wordt door de lasten te verwerken in de eerstvolgende begrotingswijziging en voor het college geen aanleiding is om de jaarstukken aan te passen.

Voorgeschiedenis

Vanaf 2004 moeten alle provincies niet alleen voldoen aan eisen op het gebied van juistheid en getrouwheid van financiën, maar ook aan financiële rechtmatigheideisen. Zijn alle inkomsten en uitgaven in overeenstemming met alle provinciale, landelijke en Europese regels?

Uit onderzoek over 2005 blijkt dat er sprake is van drie dossiers met onherstelbare fouten op het gebied van aanbestedingen en dat veel dossiers niet volledig zijn. Op basis van de uitkomsten heeft het college besloten om naast de ingezette acties een flink aantal maatregelen te treffen. De huisaccountant heeft over 2005 een oordeelsonthouding gegeven.