Ministerie van Defensie

06-07-2006 13:23

INCIDENTEN AFGHANISTAN


- Kolonel Henk Morsink reikt tevredenheidsbetuigingen uit De multinationale basis in Kandahar (Kandahar Airfield) is afgelopen vrijdagavond (30 juni) bestookt met twee projectielen. Op de basis zijn 450 Nederlandse militairen gehuisvest. Zondag 2 juli vond daar weer een aanval plaats. Die dag verleenden Nederlandse F-16's ook luchtsteun aan een Britse grondeenheid.

Naar alle waarschijnlijkheid een 107mm raket kwam vrijdagavond terecht buiten de omheining van het kamp en richtte geen schade aan. Een tweede projectiel explodeerde in een gemeenschappelijke ruimte. Hierbij raakten negen militairen van de coalitie lichtgewond en één ernstig. Onder hen waren geen Nederlanders. De zwaargewonde militair verkeert niet in levensgevaar.

Door snelle en vakkundige eerste hulp door onder anderen de Nederlanders, werd erger voorkomen. Voor dit kordate optreden kregen negen militairen een tevredenheidsbetuiging uit handen van kolonel Henk Morsink, commandant van de Deployment Task Force.

Twee dagen later (2 juli) werd Kandahar wederom opgeschrikt door een aanval met 107mm raketten, maar raakten een afgelegen deel van het kamp. De explosieven bleken oppervlakkige beschadigingen te hebben veroorzaakt aan een aantal Nederlandse voertuigen. Deze zijn gewoon inzetbaar.

Diezelfde dag zijn twee Nederlandse ISAF- F-16âs vanuit Kaboel ingezet voor luchtsteun aan een Britse grondeenheid in de provincie Helmand. Hier waren militairen van operatie Enduring Freedom in het nauw geraakt bij een intensief vuurgevecht. Aangezien er geen OEF-vliegtuigen beschikbaren waren werd ISAF om steun gevraagd. Het vijandelijk vuur stopte nadat de F-16âs hun 20mm boordkanon hadden gebruikt. Onduidelijk is of er slachtoffers zijn gevallen. De gevechtsvliegtuigen keerden behouden terug op de thuisbasis in Kaboel.


- Beschadigd voertuig