Korps Landelijke Politiediensten

KLPD laat 1556 snelheidsbekeuringen vervallen

Driebergen, 06-07-2006 o Automobilisten die zaterdag en zondag langs de A1 te hard hebben gereden krijgen geen bon. De snelheidscontrole tussen Muiden en Diemen was niet rechtsgeldig, omdat de ijkdatum van de radarapparatuur was verlopen.

De controle werd gehouden op 1 en 2 juli 2006. Op dat moment was de ijkdatum van de camera met 1 dag verlopen. Hoewel de camera waarschijnlijk prima functioneerde zijn de geconstateerde overtredingen niet doorgestuurd aan het CJIB.

Voorafgaand aan een snelheidscontrole wordt het materiaal gecontroleerd. In dit geval is daarbij de verlopen ijkdatum over het hoofd gezien. Bij terugkomst is dit wel opgemerkt en is besloten de 1556 bekeuringen te vernietigen.

Ook op internet werd de fout snel opgemerkt. Flitsservice.nl een site die de flitscontroles scherp in de gaten houdt plaatste zondagochtend om 10.00 uur het bericht Ongeldige controle op de A1!. Hoewel sommige media anders doen vermoeden is dit bericht niet de aanleiding geweest om de boetes te vernietigen.

De procedurefout werd maandagmorgen ontdekt, waarna besloten werd om de foto's te vernietigen. Deze procedurefout maakte de controle ongeldig en met dit besluit werd voorkomen dat ten onrechte bekeuringen zouden worden verzonden. Diezelfde maandag meldde 'flitsservice' zich bij het KLPD met de vraag of het bekend was dat er met ongeijkte apparatuur was gecontroleerd. Deze vraag kon bevestigend worden beantwoord met de vermelding dat er al passende maatregelen waren genomen.