Gemeente Dordrecht


---

Onderzoeksrapport geeft verbeterpunten burgerparticipatie en inspraak in Dordrecht

Burgerparticipatie werkt, maar kan beter

Vincent Brinkhof

Burgers zijn tevreden over de mogelijkheden van inspraak, maar zien er te weinig van terug in uiteindelijk beleid. Dit is de belangrijkste conclusie uit het NICIS-onderzoek "Wanneer werkt burgerparticipatie?", uitgevoerd in de gemeenten Dordrecht en Leiden. De onderzoekers constateren verder dat beide gemeenten op de goede weg zijn met hun aanpak rondom inspraakprocedures.
Onderzoeksbureau Partners+Pröpper, dat het onderzoek voor NICIS, het Maatschappelijk Topinstituur voor de Steden uitvoerde, ziet als belangrijkste aanbevelingen om burgerparticipatie en inspraak te verbeteren:

* Burgers, instellingen en ondernemers betrekken bij beleid op het moment dat er nog een keuze is.

* Maak participatie tot onderdeel van het gehele politiek-bestuurlijk proces, met een sterkere scheiding tussen participatie vóór de besluitvorming en de beroeps- en bezwaarprocedure ná de besluitvorming.

* Maak participatieprocessen voor burgers inzichtelijker door het toepassen van een standaardaanpak waarin o.a. aandacht wordt gegeven aan de invloed van betrokkenen.

* Leg verantwoording af over wat er met de inbreng van deelnemers is gedaan en hoe deze in het vervolgproces een plaats hebben gekregen.

* Train en coach de ambtelijke organisatie op de juiste persoonlijke houding en vaardigheden waar participatieprocessen om vragen.

Het NICIS-rapport is donderdagmiddag 6 juli om 14.30 uur overhandigd aan wethouder Albayrak van Dordrecht en burgemeester Lenferink van Leiden. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Partners+Pröpper binnen het Stedelijk Innovatieprogramma van NICIS i.s.m. NWO.

Redactie
Mark de Vries
Communicatie

telefoon (078) 639 84 73

email mt.de.vries@dordrecht.nl

Informatie
Mark de Vries