Waterschap Noorderzijlvest


Project Informatievoorziening Nationaal Park Lauwersmeer afgerond 6-7-2006

Rond het Nationaal Park Lauwersmeer zijn nieuwe informatiezuilen,
-borden en oriëntatiepunten geplaatst. Doel van dit project is op een aansprekende manier naar voren brengen wat het Nationaal Park Lauwersmeer te bieden heeft. Het project is mogelijk gemaakt door co-financiering van de betrokken overheden (o.a. waterschap Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslan) en Europese subsidie en ontwikkeld in nauwe samenwerking met IVN en Staatsbosbeheer. Op 7 juli worden deze informatievoorzieningen op feestelijke wijze door de voorzitter van het Nationaal Park Lauwersmeer in gebruik genomen.

Terreinrolstoelen
Daarnaast wordt die middag het officiële startsein gegeven voor het gebruik van twee nieuwe terreinrolstoelen voor gehandicapte bezoekers van het Nationaal Park. Dit wordt gevierd met een speciale excursie voor bewoners van verzorgingscentrum Berchhiem in Bergum.

Feestelijke ingebruikname
De bijeenkomst ter gelegenheid van de feestelijke in gebruikname van al deze publieksgerichte voorzieningen start vanaf 14.00 uur in Restaurant Suyderoogh aan De Rug 5 te Lauwersoog. Voorzitter van Nationaal Park Lauwersmeer, mevrouw J. Vlietstra, burgemeester van de gemeente Winschoten, zal rond 16.30 het oriëntatiepunt bij Dokkumer Nieuwe Zijlen officieel onthullen.

Oriëntatiepunten, een eerste kennismaking
Op drie plaatsen rond het Lauwersmeer, namelijk bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, de Hoek van de Bant en bij De Willem Lodewijk van Nassau kazerne zijn oriëntatiepunten geplaatst. Dit zijn overdekte informatiepunten met een grote kaart van het Nationaal Park en algemene informatie over het Nationaal Park, haar landschaps- en natuurwaarden. Het informatiepunt op Dokkumer Nieuwe Zijlen biedt informatie over het waterbeheer in het Lauwersmeer.

Informatiezuilen nadere kennismaking
Op twaalf parkeerplaatsen rond het Nationaal Park zijn informatiezuilen geplaatst. Drie van deze zuilen heeft de ANWB aan koningin Beatrix geschonken ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum. Deze drie informatiezuilen zijn te herkennen aan een oranje band.
De informatiezuilen hebben als doel de bezoeker te informeren over het stelsel van Nationale Parken in Nederland in het algemeen en over het Nationaal Park Lauwersmeer in het bijzonder. Daarnaast is op de zuil specifieke natuurinformatie te vinden over het gebied waar de bezoeker zich op dat moment bevindt, zoals startpunten voor wandelroutes.

Informatiepanelen bij ondernemers, een uitnodiging Bij recreatiebedrijven rond het Lauwersmeer zijn informatiepanelen opgehangen met daarop mooie fotos, een overzichtskaart en een korte begeleidende tekst. Zo hoopt men bezoekers te verleiden tot een bezoek aan dit mooie natuurgebied.

Rolstoelroutes en terreinrolstoelen
De betonnen fietspaden rond het Lauwersmeer zijn breed genoeg voor rolstoelgebruikers. Voor hen zijn er sinds kort twee mooie routes beschreven, die te downloaden zijn vanaf de website www.lauwersmeer.org. Wie ook lekker over de zandpaden op avontuur wil met de rolstoel, kan bij Restaurant Het Booze Wijf of bij Natuurdorp Suyderoogh een speciale terreinrolstoel lenen. Met deze rolstoel (die wel voortgeduwd moet worden), kan men ook over ruw terrein rijden, zoals over zandige strandjes en bospaden.