VVD


6-7-2006

VVD klaar voor campagne

Partijvoorzitter Jan van Zanen is blij dat er er duidelijkheid is over 22 november als nieuwe verkiezingsdatum, hoewel hij dat nog steeds `erg vroeg' vindt.

Partijvoorzitter Van Zanen: "De VVD is er klaar voor."

Partijvoorzitter Jan van Zanen is blij dat er er duidelijkheid is over 22 november als nieuwe verkiezingsdatum, hoewel hij dat nog steeds `erg vroeg' vindt. Van Zanen noemt het 'triest en onnodig' dat het kabinet is gevallen en complimenteert informateur Lubbers voor diens inzet om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. "Er staat nog zoveel te gebeuren en het is zonde daarbij onnodig vertraging op te lopen. Gelukkig komt er snel een kabinet Balkenende III, zodat dit kabinet haar taken correct kan afronden."

De eis van de PvdA om in september al nieuwe verkiezingen te houden noemt Van Zanen 'niet reëel'. "De planning was gericht op verkiezingen op 15 mei 2007. Dat schema schuift nu heel erg in elkaar. November is dan eigenlijk al te vroeg. We moeten niet vergeten dat er binnen partijen democratische processen gaande zijn en dat leden over het verkiezingsprogramma en kandidatenlijsten hun stem mogen uitbrengen. Dat is niet alleen zo bij de VVD, maar ook bij CDA en de PvdA. We kunnen geen ijzer met handen breken."
De vervroegde verkiezingen brengen de planning in een stroomversnelling. Zo moet het verkiezingsprogramma van de VVD veel sneller klaar zijn, zodat de leden zich daarover kunnen buigen. Van Zanen: "Er is overleg met de Verkiezingsprogramma-Commissie (onder leiding van Ben Verwaaijen) en het moet lukken om eerder dan gepland een goed programma gereed te krijgen. De daarvoor geplande ledenvergadering in januari 2007 zal worden vervroegd naar eind september."

Ook het proces rond de kandidaatstelling moet nu veel sneller. "Gelukkig sloot bij de VVD de kandidaatstelling op 30 juni, dus we hebben een grote groep gegadigden, jong en oud, bekend en nieuw, waarmee we spoedig naar de leden kunnen. De VVD heeft bijna twee jaar een permanente scoutingscommissie actief die over een grote database met talent beschikt. De advieslijst zal vermoedelijk eind augustus bekend worden gemaakt."

Volgens de Partijvoorzitter is de VVD klaar voor de campagne: "De VVD voert in feite een permanente campagne. De ledenraadpleging over het lijsttrekkerschap kreeg bijvoorbeeld veel aandacht in de media. De organisatie is in orde, de vrijwilligers staan in de startblokken dus we kunnen aan de slag. Ik verheug me er op."