Gemeente Halderberge


WMO-klankbordgroep vertegenwoordigt halderbergse bevolking (26 juni 2006)

Vorige week, 19 juni, vond de eerste bijeenkomst plaats van de Klankbordgroep die de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voorbereidt in de gemeente Halderberge. Om het te formuleren beleid zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de burgers (de vraagzijde) is het van belang dat de gemeente hier goed inzage in krijgt. Om dit te bereiken, is de WMO-Klankbordgroep ingesteld.

De klankbordgroep poogt een afspiegeling te zijn van de Halderbergse bevolking. Daarom nemen vanuit diverse geledingen vertegenwoordigers deel aan deze instelling. Vertegenwoordigd zijn het Minimaplatform, het Gehandicaptenplatform, het Ouderenplatform, de Internationale Vrouwen Groep, de Vereniging Ouders en verwanten van Verstandelijk Gehandicapten, SVT Informele Zorg West-Brabant, Vluchtelingenwerk, Jongeren/Jong volwassenen, de Vrijwilligerscentrale Halderberge, MEE West-Brabant, de Stichting Familieleden Psychiatrische Patiënten, wethouder Olsthoorn alsmede ondersteuning vanuit de gemeentelijke organisatie.

De klankbordgroep heeft nog een tijdelijk karakter. In een later stadium (medio 2007) zal de gemeente bezien op welke wijze de burgerparticipatie definitief wordt geregeld.

Ook het begrip Civil Society is aan de orde gesteld, waarvoor nog een Nederlandse omschrijving moet worden vastgesteld. Bij het vervangen van het begrip Civil Society door volwaardig burgerschap moet men zich realiseren dat het gaat om volwaardig participeren inclusief het zorgdragen voor elkaar. Mensen lijken te zijn verleerd om zorgvragen eerst weg te leggen in de naaste omgeving in plaats van direct professionele instellingen te benaderen.

jongerenwerk

In de regio hebben de gemeenten gezamenlijk geïnventariseerd wat op de verschillende WMO-beleidsterreinen de stand van zaken was. Dit resulteerde in een regionale rapportage waarin ook aanbevelingen voor de diverse prestatievelden zijn opgenomen. De verdere voorbereiding op de wet pakt Halderberge voor een deel lokaal op. Eén belangrijk onderdeel vormt het horen van de zorgvragers. Hiervoor is de klankbordgroep ingesteld.

Volgens wethouder Olsthoorn zijn met de huidige samenstelling van de klankbordgroep alle geledingen voldoende vertegenwoordigd. Het is wel wenselijk dat er vanuit de doelgroep jongeren/jong volwassenen nog een vertegenwoordiger bijkomt. De gemeente heeft hiervoor de leerlingenraad van het Markland College benaderd.

Visie Lokaal Loket Halderberge.
In de eerste bijeenkomst heeft wethouder Olsthoorn het voorgenomen beleid voor het lokale loket met de klankbordgroep besproken. Halderberge wil met een breed, laagdrempelig loket de burgers zo goed mogelijk bedienen. Het bieden van voldoende privacy is een belangrijk aandachtspunt. Het loket wordt in het nieuwe gemeentehuis gehuisvest. Naast het WMO-loket worden hier alleen nog een loket voor Burgerzaken en een Vergunningenloket gerealiseerd. Mogelijk wordt in de toekomst nog een loket voor Jeugd & Gezin opgericht. Het is nog niet aan te geven of dit loket in het gemeentehuis of elders wordt gehuisvest. Totdat het nieuwe gemeentehuis is gerealiseerd, wordt het WMO-loket ondergebracht in het bestaande gemeentehuis.

De klankbordgroep gaf in haar eerste bijeenkomst onder meer aan dat er onder ouderen grote behoefte is aan spreekuren in de kernen. Mogelijkheden hiervoor worden in 2007 bekeken, na de realisatie van het fysieke, het telefonische loket en het digitale loket.

Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 06/07/2006