Rijksuniversiteit Groningen

Inhoud van de pagina:

081 - Grote belangstelling voor Summerschool Regional Science

Datum: 6 juli 2006

De Rijksuniversiteit Groningen heeft - met een forse subsidie van de Europese Unie - de eerste van een nieuwe reeks van vier summerschools voor de Europese Regional Science Association georganiseerd. De volgende drie worden in Bratislava, Pécs en Thessaly gehouden. De nieuwe in Groningen ontwikkelde opzet beoogt om jonge veelbelovende onderzoekers door de internationale toppers te trainen in de nieuwste methoden en technieken. De belangstelling is overweldigend. Van de ruim tachtig aanmeldingen uit heel Europa konden er slechts dertig worden geaccepteerd. De meeste jonge onderzoekers zijn bezig met hun promotie of hebben die net achter de rug. Zij zijn 4 t/m 12 juli 2006 in Groningen om zich te specialiseren in het gebruik van Geografische Informatie Systemen (GIS) en Ruimtelijke Econometrie.

Met GIS worden kaarten gemaakt die verbanden tussen bijvoorbeeld werkloosheid, criminaliteit, huizenprijzen en winkels per straat, per wijk en per gemeente laten zien. GIS wordt gebruikt bij het in kaart brengen van veel geografische zaken, zoals de gevolgen van het broeikaseffect. Met ruimtelijke econometrie wordt aansluitend bestudeerd of de waarden van de ene straat of wijk die van de aangrenzende straten en wijken beïnvloeden en hoe de groei van steden en regio's onderling samenhangt.

Ze krijgen les van drie internationaal befaamde toppers, prof. Luc Anselin van de Universiteit van Illinois, geboren in Vlaanderen, prof. Steve Sheppard van het Williams College in Massachusetts en prof. Paul Cheshire van de London School of Economics, en van drie internationaal vermaarde Groninger docenten, prof. Henk Folmer, dr. Paul Elhorst en dr. Dirk Stelder. Naast de hoorcolleges volgen de promovendi en postdocs intensieve computersessies waarin uitgebreid wordt geoefend met economische en geografische gegevens voor Noord-Nederland en voor de Europese Unie. Ook presenteren ze hun eigen onderzoek en worden geholpen door de internationale top-experts bij het oplossen van hun onderzoeksproblemen.

Noot voor de pers

Nadere informatie:


- http://www.regroningen.nl/summerschool/


- prof. Jan Oosterhaven, voorzitter locale organisatiecommissie, 19th Advanced European Summer School in Regional Science, Groningen 4-12 juli 2006, tel. (050)363 37 28