Gemeente Drimmelen


Verslag Veteranendag Drimmelen

Donderdag 29 juni - De eerste veteranen kwamen al vroeg binnendruppelen. Strak in het pak, de borst volgehangen met lintjes en onderscheidingen en duidelijk nieuwsgierig of ze nog wat oude makkers tegen zouden komen. Donderdagmiddag stond de Mayboom in Made vooral in het teken van onze eigen veteranen.

Ruim 90 veteranen, familieleden en belangstellenden hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van de gemeente om op de tweede Nationale Veteranendag samen een speciale foto-expositie te bekijken, met elkaar ervaringen en herinneringen uit te wisselen en -vooral- als samenleving onze waardering te tonen voor het werk dat onze veteranen in de loop der jaren voor het behoud van de vrede in verschillende landen hebben gedaan. Tijdens zijn openingsspeech gaf burgemeester De Kok aan dat deze middag vooral bedoeld was om de vele veteranen in het land én speciaal de veteranen uit de gemeente Drimmelen te tonen dat het werk dat zij voor vrede en veiligheid hebben gedaan gewaardeerd en erkend wordt.Tot op dat moment waren er 73 geregistreerde veteranen in de gemeente Drimmelen. Tot op dat moment, want die middag ontving de heer W. van der Sanden uit handen van burgemeester De Kok zijn veteranenpas en Draaginsigne Veteraan als teken dat hij voortaan officieel als veteraan geregistreerd staat. "Nederland heeft een groot aantal veteranen. Niet alleen de ruim 16.000 nog in leven zijnde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ingezet, maar ook nog zo'n 60.000 veteranen die in Nederlands-Indië hebben gediend, 20.000 in Nieuw Guinea in de periode 1950 - 1952 en meer dan 50.000 veteranen van vredesoperaties tussen 1945 en 2005. Totaal bijna 150.000 veteranen." Met deze woorden opende generaal Hans Wehren zijn speech voor de veteranen, familieleden en belangstellenden. "We krijgen ook steeds grotere aantallen jongere veteranen. De veteraan is daarmee geen voorbijgaand verschijnsel. Wil de veteraan echt tot zijn recht te komen is een gezamenlijke aanpak geboden. Waardering en erkenning kunnen veteranen bovendien steunen in het proces van zingeving en ook in bepaalde gevallen aan verwerking van de uitzendervaring."

Majoor Willem van der Berg verhaalde in zijn speech over zijn ervaringen tijdens uitzendingen naar Libanon, Syrië, Israël en Irak. "Iedere veteraan heeft zijn specifieke ervaringen, gerelateerd aan onder andere het gebied waar hij is geweest, wanneer, op welke leeftijd dit heeft plaatsgevonden, in welke functie, aan welke dreigingen hij is blootgesteld en met welke soms lugubere beelden hij is geconfronteerd. Het is soms al moeilijk deze ervaringen te delen met andere veteranen en dus zeker met mensen die geen enkele ervaring met of beeld van militaire missies hebben. Deze bijeenkomst is dus een goede gelegenheid om gelijkgestemden bij elkaar te brengen en bij de belangstellenden begrip te kweken voor de mens achter de veteraan."

Door middel van een speciale foto-expositie met foto's van Drimmelse veteranen heeft de gemeente geprobeerd belangstellenden een beeld te geven van de verschillende ervaringen die onze veteranen hebben opgedaan in overzeese missies. De veteranen zelf waren vooral blij met de erkenning die nu dan toch eindelijk getoond werd. "Het heeft lang geduurd, maar nu dan toch wordt eindelijk erkend wat we voor dit land hebben gedaan. En daarnaast is het gewoon een leuke en gezellige middag. We hopen dat het volgend jaar weer net zo'n succes wordt!"