AFM


Oprichting taskforce van Euronext-toezichthouders

6-7-2006

Op 29 juni hebben de Euronext-toezichthouders een interne taskforce opgericht die zich buigt over de wettelijke en juridische vragen naar aanleiding van de ondertekening van het toenaderingsakkoord tussen Euronext NV en NYSE Group. Hieronder treft u het persbericht aan dat hierover door de CBFA, de huidige voorzitter van het Comité, is gepubliceerd.

COMMUNIQUE VAN DE EURONEXT-TOEZICHTHOUDERS

Oprichting van een ad hoc comité voor de toenaderingsprojecten tussen Euronext en andere beurzen

Brussel, 29 juni 2006 - Het Euronext Regulators Chairs' Committee, i.e. het Comité van de voorzitters van de Euronext-toezichthouders (hierna "het Comité van voorzitters" genoemd), waarin de toezichthouders zitting hebben die betrokken zijn bij de regulering, het toezicht en de oversight van de Euronext Groep, namelijk de AFM, de AMF, de CBFA, de CMVM en de FSA (hierna "de toezichthouders" genoemd), hebben een interne "task force" opgericht om de wettelijke en juridische vragen te bestuderen en te analyseren die zijn gerezen naar aanleiding van de ondertekening van een toenaderingsakkoord (Combination Agreement) door Euronext NV en NYSE Group op 1 juni 2006.

Volgens het MoU dat de toezichthouders hebben gesloten in het vooruitzicht van een gecoördineerde benadering van de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden en verantwoordelijkheden, is voor de tenuitvoerlegging van voornoemd toenaderingsakkoord de voorafgaande goedkeuring van het Comité van voorzitters vereist. Bij zijn beoordeling zal dat Comité een diepgaand onderzoek uitvoeren naar de impact - vanuit het oogpunt van het toezicht - van een dergelijke fusie, als die er zou komen na goedkeuring door de aandeelhouders, en dit zowel in de context van elke nationale Euronext-markt als met betrekking tot Euronext als groep. Verder zal het Comité - eveneens vanuit het oogpunt van het toezicht - meer algemene marktaangelegenheden onderzoeken, inclusief de mogelijke impact van een fusie op andere partijen (stakeholders) die actief zijn op de Euronext-markten.

In het kader van zijn lopend onderzoek is de "task force" gesprekken gestart met de SEC over kwesties van gemeenschappelijk belang. Los van het onderzoek dat wordt gevoerd in het kader van voornoemd MoU, zal de geplande fusie ook het voorwerp uitmaken van andere nationale toestemmings- of beoordelingsprocedures. Er kan worden van uitgegaan dat het door de "task force" geleverde werk een nuttige bijdrage zal leveren aan het welslagen van die op nationaal vlak vastgestelde procedures.

Conform de gangbare praktijken, kan worden verwacht dat de goedkeuringsprocedures in elk land, alsook de onderzoeksprocedure in het kader van het MoU parallel zullen lopen om onnodige vertragingen te vermijden.

Het Comité van voorzitters zal een soortgelijk onderzoek starten indien andere toenaderingsprojecten zouden worden overwogen waarbij Euronext NV betrokken is.

AFM : Autoriteit Financiële Markten, Nederland
AFM : Autorité des Marches Financiers, Frankrijk CBFA : Commissie voor het Bank-, Financie en Assurantiewezen, België CMVM : Comissào do Mercado de Valores Mobiliàrios, Portugal FSA : Financial Services Authority, Verenigd Koninkrijk