Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MRSA bij varkens

Kamerstuk, 6-7-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/ZP 2.698.362

6 juli 2006

Inleiding
Op 27 maart jongstleden heb ik u, mede namens mijn collega van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) per brief (PG/ZP 2.671.128) geïnformeerd over de risico's die verbonden zijn aan het voorkomen van MRSA bij varkens. In deze brief heb ik aangekondigd dat er nog nader onderzoek zou worden gedaan om deze risico's beter in kaart te brengen. Inmiddels heeft het RIVM vervolgonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten hiervan, in combinatie met de eerdere onderzoeksresultaten, zijn aanleiding om het MRSA-beleid in Nederland aan te scherpen. Met deze brief informeer ik u hierover. Ik doe dit mede namens mijn collega van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Achtergrond
MRSA, of te wel Methicilline resistente Staphylococcus aureus, is beter bekend als `de ziekenhuisbacterie'. MRSA is resistent tegen een groot aantal antibiotica en wordt soms uit buitenlandse ziekenhuizen in Nederland geïmporteerd. In Nederland is MRSA nog relatief zeldzaam; minder dan 1 op de 1000 Nederlanders heeft deze bacterie. MRSA dragerschap op zichzelf geeft geen ziekteverschijnselen, maar wanneer bijvoorbeeld de afweer van een persoon is verminderd, kan MRSA aanleiding geven tot infecties, die moeilijk te behandelen zijn. Daarom is het van groot belang om introductie van MRSA in ziekenhuizen te voorkomen.

Varkens blijken vaak besmet te zijn met MRSA en aangetoond is dat nauw contact met deze varkens kan leiden tot overdracht van MRSA naar de mens. Er zijn daarnaast ook aanwijzingen dat personen die nauw contact hebben met vleeskalveren vaak besmet zijn met MRSA. Als een varkenshouder of veehouder, die besmet is met MRSA, in een ziekenhuis wordt opgenomen, kan MRSA geïntroduceerd worden in het ziekenhuis. Dit is een ongewenste situatie want MRSA in het ziekenhuis is zeer moeilijk te bestrijden. Het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIb) heeft op 28 juni jongstleden een zogenaamd Outbreak Management Team (OMT), bestaande uit deskundigen op het terrein van infectieziektebestrijding, voor advies bijeengeroepen. Het OMT adviseert om het MRSA beleid in Nederland aan te scherpen. Ik heb het advies van het OMT overgenomen. Voor een gedetailleerd verslag van het advies van het OMT verwijs ik u naar bijlage 1 bij deze brief.

Maatregelen
De belangrijkste consequenties van het aangescherpte MRSA-beleid zijn de volgende. In de toekomst zullen mensen die in nauw contact staan met varkens bij opname in een ziekenhuis of verpleeghuis op MRSA dragerschap worden onderzocht. Het gaat dan om varkenshouders en hun familieleden, voorzover ze woonachtig zijn op varkensbedrijven, alsmede alle personen die beroepsmatig nauw contact hebben met levende varkens (zoals dierenartsen/veeartsen, medewerkers van slachthuizen etc.). Indien er geen tijd is om dragerschap uit te sluiten zullen deze personen in isolatie worden verpleegd totdat duidelijk is of ze MRSA-drager zijn.
Personen die beroepsmatig nauw contact hebben met levende vleeskalveren moeten vanaf heden bij opname in het ziekenhuis of verpleeghuis ook gecontroleerd worden op MRSA- dragerschap. Ze zullen echter niet bij voorbaat in isolatie worden opgenomen. Nader onderzoek moet nog uitwijzen hoe groot de risico's precies zijn voor deze beroepsgroep.
De Werkgroep Infectiepreventie (WIP), die richtlijnen ontwikkelt op het gebied van infectiepreventie binnen gezondheidszorginstellingen, stelt haar MRSA richtlijnen bij op basis van deze adviezen.

Communicatie
Het CIb heeft alle betrokken beroepsgroepen en alle artsen geïnformeerd. Op de website van het CIb van het RIVM (www.rivm.nl) is een persbericht te opgenomen, alsook een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden.

Ik ga ervan uit u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Documenten


* Bijlage 1; Outbreak Management Team (OMT) advies MRSA (nieuw venster) Kamerstuk | 6-7-2006 (pdf, 4 pag., 25 kB)