Gemeente Breda

Bredase Sportpenning naar Joop Veuger

De heer Joop Veuger uit Breda ontvangt vanmiddag uit handen van wethouder Schoenmakers (sport) de sportpenning van de stad Breda.

Het college van burgemeester en wethouders wil Joop Veuger eren vanwege zijn niet aflatende inzet voor de sport in Breda.

Joop Veuger heeft een indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger voor de Bredase sportwereld. In de jaren `70 en `80 was hij bestuurder bij volleybalvereniging Lyceum, later Brevok. Naast de functie van penningmeester, waarvoor hij bij wedstrijden achter de kassa zelf de entreegelden inde, was hij verantwoordelijk voor het regelen van scheidsrechters, de barbezetting en het beheer van de sporthal. Hij zette zich ook in voor voetbal. Niet alleen op bestuurlijk gebied, maar ook als speler was hij betrokken bij het recreantenvoetbal in Breda. Vanaf 1979 was Joop Veuger acht jaar bestuurslid/penningmeester van de SportAdviesRaad (SPAR). Vervolgens werd hij bestuurslid/penningmeester bij Sportservice, later bekend als Sportbureau en als Sportpunt Breda. De heer Veuger was actief betrokken bij het fusieproces tussen de stichtingen Vrijwilligerscentrale en Sportpunt Breda en is vanaf september 2004 penningmeester van de nieuwe stichting Breda-Actief. De commissie subsidies van Sportpunt Breda (nu van Breda-Actief) leidde hij tot vorige week.

Bij de feestelijkheden rond Breda 750 was de heer Veuger betrokken bij het evenement BredaRond.

De Sportpenning van de stad Breda (een gouden draagspeld) is ingesteld in 1962 als onderscheiding voor Bredanaars die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de sport in Breda. Het college van burgemeester en wethouders besluit over een toekenning. De Sportpenning wordt niet per definitie jaarlijks en niet bij een bepaalde vaste gelegenheid toegekend. Vanaf het instellen van de sportpenning is deze 23 keer uitgereikt aan privé-personen die zich hebben ingespannen voor de sport in Breda. Eenmaal is de sportpenning uitgereikt aan een bestuur van een organisatie; NAC Breda. De meest recente uitreiking van de sportpenning was in september 2001 aan de heer C. Evers.

Breda, 6 juli 2006