Gemeente Sittard-Geleen

PERSUITNODIGING

Felicitaties voor jonge talentvolle theatermakers Sittard-Geleen

Sittard-Geleen 27-06-2006 - Op 6 juli a.s. ontvangt wethouder Berry van Rijswijk om 10.30 uur theatergezelschap 'Puntje Puntje Puntje', de winnaars van de landelijke wedstrijd Kunstbende 2006 in de categorie Theater. Het theatergezelschap werd in april dit jaar opgericht door Marleen Vrinssen en Marijntje Zeijen, die tijdens Kunstbende respectievelijk 17 en 16 jaar oud waren.

Kunstbende is een landelijke wedstrijd voor jongeren van 13 tot 18 jaar die hun creatieve talent willen tonen. In 15 regio's verspreid over heel Nederland werden eerder dit jaar voorrondes gehouden. 'Puntje Puntje Puntje' uit Sittard-Geleen kwam hierbij als winnaar uit de bus en won in de finale op 3 juni in Utrecht. Met de prijzen van Kunstbende kunnen jongeren hun talenten verder ontwikkelen.

Vlak voor de voorronde in Limburg zijn Marleen en Marijntje gaan brainstormen over hun vertaling van het Kunstbendethema 'Extreem'. De act waarmee zij de prijs in de wacht sleepten gaat over de in de psychoanalyse bekende term penisnijd. "Het klinkt een beetje vulgair," zo zeggen ze zelf "Maar onze bedoeling was om het extreme te laten zien. Daarom laten we ook verschillende theateraspecten zien. Er zit veel variatie in het stukje. We spreken ook veel met beeldend theater. De tekst zelf is gewaagd maar niet vulgair."

Marleen zit op het Leeuwenborgh Opleidingen te Maastricht en Marijntje op het Trevianum in Sittard-Geleen. Ze leerden elkaar kennen tijdens een theaterjongerencursus in het Pitboel Theater in Sittard. Beiden hebben nu ongeveer drie en een half jaar theaterervaring bij dit theater. Marijntje heeft het afgelopen jaar ook de vooropleiding aan de toneelacademie Maastricht gevold en speelde in de productie 'Zog' van Kumulus Maastricht en in 'Het water komt terug' in Sittard. Ook speelt ze deze zomer in 'Zomerzone'. Beide meiden zijn van plan verder te gaan op het gebied van theater, maar kunnen nog niet concreet zeggen hoe of wat. Of dit nu dramatherapie is of een eventuele opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Feit is in ieder geval dat deze twee talenten theater blijven maken!

Kunstbende was voor beiden een ongelofelijke ervaring. Ze kunnen nog steeds niet geloven dat ze landelijk als eerste zijn geëindigd. Juist omdat de concurrentie zo ontzettend goed was.

Het theaterstuk van 'Puntje Puntje Puntje' is nog te zien tijdens het parcours in Maastricht (weekend van 9 en 10 september, eventueel nog in Heerlen en op het Trevianum.


---