Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Luchtzone

Arthur van der Pols

Op donderdag 6 juli 2006 wordt het kunstwerk Luchtzone van Arthur van der Pols geplaatst op de hoek van de Schiedamsesingel en de Vredesteinlaan in de wijk Cool, Rotterdam. Het werk wordt onthuld door dhr. J.W.A. Struijlaard, portefeuillehouder Centrumraad, algemene bestuurlijke zaken, veiligheid, communicatie, wijkeconomie, grote projecten en financiën. Aanvang in de Schouw, Witte de Withstraat 80, om 18:30 uur.

In Cool bestond al een muurschildering van Arthur van der Pols en zijn toenmalige echtgenote Lize Vermeulen. Op de ene wand waren vliegers afgebeeld, op de andere wand een boeddhistisch zonnewiel. Toen de plannen ontstonden om deze oude muurschildering af te breken, heeft Ed de Meijer, Bewonersorganisatie Cool, aan Arthur van der Pols gevraagd om een nieuwe muurschildering te maken. Deze is uiteindelijk tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

Dit nieuwe ontwerp, genaamd Luchtzone, is een onderdeel van de serie Terra, bestaande uit 85 prenten. Luchtzone is een beeld waarin verschillende aspecten van landschap en ruimte worden tentoongesteld. Het basisidee is het wereldbeeld in de Middeleeuwen, namelijk de aarde als een platte schijf die in de ruimte zweeft. Een luchtschip dat in de ruimte zowel kan zweven als varen. Deze zwevende beweging wordt echter aan meerdere objecten toegekend, zoals vlaggen, vaandels en landschappen. Helemaal bovenaan zien we het beeld van een vlieger. Het ontwerp wordt door Atelier Leo Mineur aangebracht op de muur.

Dit beeld dat wordt geplaatst in een kleurrijke wijk heeft de intentie om multi-interpretabel te zijn en verschillende aspecten van de wijk te laten samengaan in de blik van het beeld.

Luchtzone is een initiatief van Bewonersorganisatie Cool en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, en wordt medegefinancierd door de Centrumraad en de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM).



Ingezonden persbericht