Waterschap Vallei & Eem

Gemeente Leusden heeft als eerste een Plan van Aanpak diffuse bronnen

De gemeente Leusden is de eerste gemeente in het gebied van Waterschap Vallei & Eem met een plan van aanpak om vervuiling door zogeheten diffuse bronnen tegen te gaan. Bij diffuse bronnen moet men denken aan geleidelijk vrijkomende vervuiling zoals zink uit dakgoten, daken en van verzinkt straatmeubilair, giftige stoffen uit chemische bestrijdingsmiddelen of verduurzaamd hout. Geleidelijk komen er vanuit deze materialen vervuilende stoffen in het milieu en in het water terecht.

Het waterschap wil dat gemeenten dit soort vervuiling bij de bron aanpakken. Vaak zijn er betere alternatieven beschikbaar. De gemeenten zijn verplicht om een dergelijk plan van aanpak op te stellen. Het waterschap heeft dat als voorwaarde gesteld in de aansluitvergunningen en overstortvergunningen, die het waterschap aan de gemeenten heeft afgegeven. Gemeenten hebben een aansluitvergunning nodig omdat ze rioolwater aan het waterschap leveren. Het waterschap maakt dat rioolwater op een van zijn acht rioolwaterzuiveringen weer schoon. Overstortvergunningen stellen voorwaarden aan overstorten. Bij hevige regen kan het rioolstelsel al het water niet verwerken en stort het over op het oppervlaktewater. Het waterschap stelt strenge eisen in dit soort vergunningen.

Het Dagelijks Bestuur van het waterschap heeft enthousiast gereageerd op het plan van de gemeente en verwacht dat andere gemeenten snel zullen volgen. Het moet natuurlijk niet alleen bij een plan blijven. De voortgang ervan zal aan de orde komen bij het jaarlijkse bestuurlijk overleg tussen gemeente en waterschap. Het plan is een goed voorbeeld van een project waarbij gemeente en waterschap samenwerken om de waterkwaliteit te verbeteren.

Persbericht 06/15 van 5 juli 2006