Waterschap Vallei & Eem

Dagelijks Bestuur voor Landelijke Waterschapsverkiezingen in 2008

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem kan zich vinden in het plan voor de Landelijke Waterschapsverkiezingen die eind 2008 plaatsvinden. Voor het eerst zullen alle 27 waterschappen in Nederland dan in dezelfde periode verkiezingen houden. De burgers kunnen dan een aanzienlijk deel van het nieuwe Algemeen Bestuur kiezen voor het waterschap waarin zij wonen. Een klein deel van het bestuur wordt aangewezen door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de natuurorganisaties en de landbouworganisaties.

Internetstemmen

De nieuwe waterschapsverkiezingen gaan anders dan voorheen. Iedere burger heeft maar één stem. Tot nu toe hadden grondeigenaren en eigenaren van gebouwen een extra stem. Men stemt dan straks op een lijst en niet meer op een persoon. Een derde grote verandering is dat men ook via internet kan stemmen. Het stemmen via internet is al bij twee eerdere waterschapverkiezingen met succes toegepast Het systeem heeft inmiddels al twee prestigieuze prijzen waaronder die van de Verenigde Naties in de wacht gesleept.

De veranderingen hebben te maken met het vereenvoudigen van de waterschapsbelastingen en de bestuurlijke organisatie. Dat heeft zijn weerslag op de verkiezingen. Voordat het zover is, moet de Waterschapswet nog wel worden aangepast. De Tweede Kamer behandelt de nieuwe Waterschapswet komend najaar.

Efficiënter

Door de verkiezingen op één moment te laten plaatsvinden willen de waterschappen de kosten drukken. De verkiezingen kunnen transparanter, effectiever en efficiënter worden uitgevoerd. De waterschappen kunnen zich met een gezamenlijke campagne beter profileren. De kosten van de nieuwe landelijke waterschapsverkiezingen zijn geraamd op ongeveer 16 miljoen euro. Dat bedrag bestaat uit drukwerkkosten, portokosten, verwerkingskosten, kosten van communicatie en automatiseringskosten. De kosten worden over de 27 waterschappen verdeeld. Met de vorige verkiezingen bij Waterschap Vallei & Eem in 2003 was ongeveer 700.000 euro gemoeid.

Door het houden van gezamenlijke verkiezingen zal de zittingsduur van sommige waterschappen korter of langer worden dan de 4 jaar waarvoor men is gekozen. Het huidige Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem zal een jaar langer in functie blijven.

Persbericht 06/15 van 5 juli 2006