Persbericht Euronext Amsterdam inzake schriftelijke waarschuwing Koninklijke Frans Maas Groep N.V.

(06/07/06 08:25 CET)

Amsterdam, 6 juli 2006

ADVIES VAN DE COMMISSIE

Euronext Amsterdam N.V. ("Euronext") heeft de Adviescommissie Fondsenreglement ("Commissie") bij brief van 17 oktober 2005 verzocht te adviseren over mogelijke overtredingen van het Fondsenreglement door de uitgevende instelling Koninklijke Frans Maas Groep N.V. ("Frans Maas"). De Commissie heeft dit verzoek op 8 maart jl. mondeling behandeld. Op 2 juni 2006 heeft de Commissie aan Euronext geadviseerd.

Euronext heeft aan de Commissie advies gevraagd over de naleving van het toenmalige artikel 28h Fondsenreglement door Frans Maas in de periode tot het persbericht van 1 februari 2005.

Op 1 februari 2005 kwam Frans Maas na beurs naar buiten met een winstwaarschuwing voor de jaarcijfers van 2004. Er werden in het persbericht geen concrete bedragen vermeld. Frans Maas weet de winstwaarschuwing aan een voorziening die getroffen moest worden om een eerder geopenbaarde fraudezaak bij Frans Maas Spanje af te handelen en aan een teleurstellende performance in Spanje en Frankrijk. Op 16 maart 2005 heeft Frans Maas de resultaten over geheel 2004 gepubliceerd. In het desbetreffende persbericht werd bekend gemaakt dat zij een verlies geleden heeft van EUR 12,9 miljoen. Het resultaat werd sterk beïnvloed door twee éénmalige bijzondere lasten, waaronder de afwikkeling van de fraudezaak in Spanje voor EUR 7,2 miljoen. In de loop van 2002 waren vermoedens gerezen ten aanzien van manipulaties bij de Spaanse vestiging, welke in een onderzoek op verzoek van Frans Maas door een accountantsorganisatie bevestigd zijn. Het management van de Spaanse vestiging van Frans Maas is daarop ontslagen.

Artikel 28h Fondsenreglement bepaalde, voor zover te dezen relevant, dat de uitgevende instelling verplicht is terstond een publicatie te doen omtrent elk feit of elke gebeurtenis betreffende de uitgevende instelling waarvan moet worden aangenomen dat hiervan een aanmerkelijke invloed op de koers zal uitgaan. Euronext kon ontheffing van deze verplichting tot publicatie verlenen op grond van het feit dat bekendmaking van bepaalde gegevens de rechtmatige belangen van de uitgevende instelling zou kunnen schaden.

De Commissie is van oordeel dat Frans Maas artikel 28h Fondsenreglement heeft overtreden door niet uiterlijk 28 december 2004 een openbare mededeling te doen en dat Frans Maas daarmee is tekortgeschoten in haar informatieverstrekking aan het beleggend publiek.

De Commissie is van oordeel dat tijdens de behandeling van het onderhavige Verzoek voldoende aannemelijk is geworden, dat Frans Maas uiterlijk 28 december 2004, toen zij een in geringe mate van diens voorstel afwijkend tegenvoorstel deed aan de verzekeraar, beschikte over zodanig concrete en specifieke informatie over de (redelijkerwijs te verwachten) uitkomsten van de

schikkingsonderhandelingen met de verzekeraar, dat zij hierover een openbare mededeling ingevolge artikel 28h Fondsenreglement kon en had moeten doen, al dan niet op dat moment nog gesteld in algemene bewoordingen.

Reeds op 28 december 2004 was naar het oordeel van de Commissie voor Frans Maas voldoende duidelijk, dat de voor rekening van Frans Maas komende totale vermogensschade als gevolg van de fraudezaak in Spanje in belangrijke mate zou afwijken van de door Frans Maas hieromtrent begin 2003 openbaar uitgesproken, stellige en positieve verwachting, althans dat deze eerder uitgesproken verwachting in elk geval niet binnen afzienbare tijd zou kunnen worden gerealiseerd, en dat dit, zeker bezien in onderlinge samenhang met een hogere schadepost als gevolg van de op 22 november 2004 onherroepelijk geëindigde ontslagprocedure van Spaanse werknemers, van materiële invloed zou zijn op het resultaat van Frans Maas.

De Commissie is van oordeel dat het beroep van Frans Maas op gestelde niet-toepasselijkheid van het toenmalige artikel 28h Fondsenreglement, althans van de hieruit voortvloeiende verplichting voor uitgevende instellingen om vooraf aan Euronext ontheffing van de verplichting tot onverwijlde publicatie te vragen, indien bekendmaking van bepaalde gegevens de rechtmatige belangen van de uitgevende instelling zou kunnen schaden, faalt.

De Commissie concludeert uit het voorgaande dat in het aan haar ter beoordeling voorgelegde geval sprake is van een kennelijke overtreding van het toenmalige artikel 28h Fondsenreglement door Koninklijke Frans Maas Groep N.V.

De Commissie acht in dit geval, gezien de aard, duur en omvang van de begane kennelijke overtreding, de maatregel van een schriftelijke waarschuwing van Euronext aan Koninklijke Frans Maas Groep N.V. aangewezen.

BESLUIT DIRECTIE EURONEXT

De directie van Euronext heeft besloten, hoewel de notering van het aandeel Koninklijke Frans Maas Groep N.V. inmiddels is beëindigd, het advies van de Adviescommissie Fondsenreglement te onderschrijven en heeft Koninklijke Frans Maas Groep N.V. een schriftelijke waarschuwing gegeven in verband met de overtreding door Koninklijke Frans Maas Groep N.V. van artikel 28h van het Fondsenreglement.

Het advies van de Adviescommissie Fondsenreglement is op 6 juli 2006 gepubliceerd op de website van Euronext (www.euronext.com).

Source : Euronext Amsterdam