Lilian Lechner benoemd tot hoogleraar Gezondheidspsychologie

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland benoemt dr. Lilian Lechner per
1 augustus 2006 tot hoogleraar Gezondheidspsychologie. De leerstoel is in het bijzonder gericht op de ontwikkeling en innovatie van het afstandsonderwijs in de gezondheidspsychologie. Lilian Lechner zal bij de faculteit Psychologie leiding geven aan de afstudeerlijn Gezondheidspsychologie binnen de bachelor- en masteropleiding Psychologie en aan de masteropleiding Psychological research.

Lilian Lechner (Roermond, 1967) heeft Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Maastricht en is in 1991 afgestudeerd. Na een korte periode als gezondheidsvoorlichtingfunctionaris werkzaam te zijn geweest bij de GGD van Helmond, is ze van 1992 tot 2000 als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Maastricht. Ze verrichtte onder meer onderzoek naar de publieks-en patiëntenvoorlichting van de Nederlandse Kankerbestrijding en naar de determinanten van gezondheidsrisicogedrag. In 1998 promoveerde ze op 'Social psychological determinants of health risk behaviours related to cancer and CVD'. Na een periode verbonden te zijn geweest aan de Universiteit Maastricht, kwam zij in 1999 parttime en vanaf 2000 fulltime in dienst van de faculteit Psychologie. Dit deed ze eerst als universitair docent, maar vanaf 2000 als universitair hoofddocent Gezondheidspsychologie.
In de faculteit Psychologie heeft ze bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de afstudeerlijn Gezondheidspsychologie van de bachelor- en masteropleiding van Psychologie en de ontwikkeling van de masteropleiding Psychological research. Als projectleider en auteur is ze betrokken bij de ontwikkeling van diverse cursussen en begeleidt ze studenten bij onderzoeksstages en afstudeeronderzoeken. Naast onderwijs- en managementtaken in de faculteit Psychologie is Lechner als onderzoeker en co-promotor van promovendi betrokken bij meerdere onderzoeksprojecten en samenwerkingsverbanden op het gebied van gezondheidsbevordering. Zij publiceerde als (co)auteur zo'n 60 artikelen in (inter)nationale tijdschriften, diverse hoofdstukken in leerboeken en meer dan 20 onderzoeksrapporten.