Ingezonden persbericht


Embargo tot donderdag 6 juli 2006, 14.30 uur

Burgerparticipatie werkt, maar kan beter
NICIS - Onderzoeksrapport geeft verbeterpunten burgerparticipatie en inspraak

DEN HAAG, 6 juli ­ Burgers zijn tevreden over de mogelijkheden van inspraak, maar zien er te weinig van terug in uiteindelijk beleid. Dit is de belangrijkste conclusie uit het NICIS-onderzoek "Wanneer werkt burgerparticipatie?", uitgevoerd in de gemeenten Leiden en Dordrecht. De onderzoekers constateren verder dat beide gemeenten op de goede weg zijn met hun aanpak rondom inspraakprocedures.

Onderzoeksbureau Partners+Pröpper, dat het onderzoek voor NICIS uitvoerde, ziet als belangrijkste aanbevelingen om burgerparticipatie en inspraak te verbeteren:


· Burgers, instellingen en ondernemers betrekken bij beleid op het moment dat er nog een keuze is.
· Maak participatie tot onderdeel van het gehele politiek-bestuurlijk proces, met een sterkere scheiding tussen participatie vóór de besluitvorming en de beroeps- en bezwaarprocedure ná de besluitvorming.
· Maak participatieprocessen voor burgers inzichtelijker door het toepassen van een standaardaanpak waarin o.a. aandacht wordt gegeven aan de invloed van betrokkenen.
· Leg verantwoording af over wat er met de inbreng van deelnemers is gedaan en hoe deze in het vervolgproces een plaats hebben gekregen.
· Train en coach de ambtelijke organisatie op de juiste persoonlijke houding en vaardigheden waar participatieprocessen om vragen.

Het NICIS-rapport wordt donderdagmiddag 6 juli om 14.30 uur overhandigd aan burgemeester Lenferink van Leiden en wethouder Albayrak van Dordrecht. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Partners+Pröpper binnen het Stedelijk Innovatieprogramma van NICIS, het Maatschappelijk Topinstituut voor de Steden i.s.m. NWO (Nederlands instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek).

//////////////// EINDE PERSBERICHT ­ EMBARGO TOT 14.30 uur 6 juli 2006 //////////////////////

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht