Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 6 juli 2006

NOB ontsluit Amsterdamse creatieve industrie en realiseert koppeling met 'Hilversum'

NOB realiseert Mediaring Amsterdam

Met ingang van het komende televisieseizoen beschikken tal van Amsterdamse locaties over een hoogwaardige glasvezel videoverbinding die direct gekoppeld is aan de Hilversumse infrastructuur op het Media Park. NOB heeft hiertoe het initiatief genomen. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger voor bijvoorbeeld omroepen om allerlei live (tv)producties direct vanuit Amsterdam via Hilversum uit te zenden naar gewenste locaties. Ook maakt deze nieuwe, flexibele infrastructuur de uitwisseling van diverse faciliteiten van het Media Park mogelijk aan Amsterdamse bedrijven, en vice versa.

De relatieve daling van de kosten voor glasvezelverbindingen en het feit dat Amsterdam beschikt over verreweg de meeste locaties voor live evenementen, zijn voor NOB belangrijke redenen om het initiatief voor de Mediaring Amsterdam verder vorm te geven. Door dit concept kunnen meerdere locaties in Amsterdam van dezelfde infrastructuur gebruik maken. Men betaalt alleen voor eenmalige aansluitfaciliteiten en vervolgens voor de duur van het daadwerkelijke gebruik van de glasvezelverbinding. Een van de voordelen hiervan is dat niet langer SNG-wagens of straalzenders ingehuurd en geplaatst moeten worden, meestal op schaars beschikbare ruimte. Glasvezel is permanent beschikbaar, snel inzetbaar en daardoor flexibel in gebruik. Bovendien biedt het betere mogelijkheden voor het aanbieden van crossmediale diensten en kan het tevens het HDTV-signaal transporteren.

NOB heeft inmiddels met een aantal partijen afspraken gemaakt voor gebruik van de Mediaring, onder meer: VARA, VPRO, NPS, AT5 en DutchView. Zo'n 35 locaties komen in aanmerking voor aansluiting, variërend van bijvoorbeeld het Concertgebouw, Het Muziektheater, Paradiso, Het Werktheater, Muziekgebouw aan het IJ, de Balie tot Studio Plantage. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld musea, uitgeverijen, filmbedrijven of reclamebureaus aansluiten.

Het signaal van de Mediaring Amsterdam komt binnen in de Media Gateway of Master Control Room van NOB op het Media Park. Hier is de connectiviteit gewaarborgd met distributiepartijen als ISP's en kabelaars die het signaal vervolgens naar de gebruikers brengen. Voor NOB is de Mediaring Amsterdam de volgende stap in crossmediale contributie en distributie. De Mediaring wordt gerealiseerd op basis van de glasvezelinfrastructuur van Eurofiber.


- einde persbericht -