Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

6 juli 2006

Topsporters steunen campagne "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet."

Het nationale herenteam rolstoelbasketbal steunt de Europese campagne tegen discriminatie 'Verschil moet er zijn. Discrminatie niet.'. De campagne informeert burgers over de rechten die zij hebben in de Europese wetgeving en richt zich op alle vormen van discriminatie, waaronder handicap.

Het nationale rolstoelbasketbal team neemt deel aan de officiële Wereldkampioenschappen die van 3 tot en met 16 juli 2006 in Amsterdam georganiseerd worden. Naast het Nederlandse herenteam is ook het damesteam van de partij. Deze topsporters laten zien dat een handicap absoluut geen belemmering hoeft te zijn.

Jaap Smid en Marco van der Wal maken deel uit van het nationale herenteam. Marco is duidelijk in zijn motivatie om de campagne te ondersteunen: 'Ik heb een hekel aan discriminatie. In welke vorm dan ook. Daarom vind ik het belangrijk om dit soort initiatieven te steunen.' Zowel Jaap als Marco hebben in hun dagelijkse leven gelukkig weinig te maken met discriminatie. Jaap: 'Ik heb er eigenlijk geen last van. Met uitgaan kent iedereen me en dat is juist een voordeel. Ik word door mijn omgeving goed gesteund, ook in mijn sport.'

De campagne richt zich vooral op discriminatie op de werkvloer en op dit gebied is volgens Marco zeker nog winst te behalen. 'Werkgevers zouden meer aandacht moeten besteden aan het aannemen van mensen met een handicap. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden om de werknemer en werkgever te helpen om goede werkplekken te creëren. Ik denk dat werkgevers hier niet voldoende van op de hoogte zijn en daarom is het goed dat deze campagne gevoerd wordt.'

Onder leiding van coach Gert-Jan van der Linden speelt het herenteam donderdag 6 juli in de avond haar eerste wedstrijd tegen Japan.