Gemeente Tilburg

Datum
5 juli 2006
Tilburg op koers met uitvoering woonbeleid

Merendeel afspraken uit Convenant Wonen 2005 goed op schema

Het merendeel van de afspraken gemaakt in het Convenant Wonen 2005 ligt goed op schema. Dat blijkt uit de eerste voortgangsrapportage die de convenantpartners in juni 2006 presenteren.

Monitoren en evalueren
In 2005 hebben de Tilburgse corporaties, het Stedelijk Bewoners Overleg Tilburg en de gemeente in het Convenant Wonen 2005-2010 concrete en meetbare prestatieafspraken gemaakt over een aantal belangrijke onderwerpen op het gebied van wonen. Denk aan hierbij aan het bouwen van voldoende betaalbare huurwoningen en de huisvesting van verschillende doelgroepen die begeleiding en zorg nodig hebben.

Resultaten 2005
De afspraken hebben weliswaar een realisatietermijn van 5 jaar, toch kan nu al worden geconcludeerd dat de uitvoering goed op schema ligt. Zo zijn er 275 nieuwe betaalbare huurwoningen opgeleverd en is de kernvoorraad van betaalbare huurwoningen nagenoeg intact gebleven. De herstructurering van de Uitvindersbuurt en de Quirijnboulevard is volop in uitvoering, de herstructurering van het Wagnerplein en de Groeseind/Hoefstraat is in voorbereiding. De bewonersparticipatie bij herstructurering en transformatie verloopt naar tevredenheid. De zorgcentra Padua, Eikelaar en Koningsvoorde zijn vernieuwd, met de vernieuwing van het zorgcentrum aan de Gasthuisring is inmiddels een start gemaakt. Ook komen er steeds meer projecten met begeleid en verzorgd wonen. Tot slot kan worden geconcludeerd dat de convenantpartners goed samenwerken op het terrein van leefbaarheid en veiligheid. Nieuwe succesvolle projecten gestart - van camerabewaking tot de aanpak hennepteelt, van ontmoetingsactiviteiten tot de invoering van het Politiekeurmerk Veilig Wonen - zijn gestart.

Aandachtspunten

De voortgangsrapportage laat ook de aandachtspunten zien. Zo blijft de verkoop van sociale huurwoningen en de invulling van de woonzorgservicezones achter. Ook de aanpak van illegale/onrechtmatige bewoning zou actiever en in gezamenlijkheid aangepakt kunnen worden. De partijen hebben afgesproken op deze zaken in 2006 sterker in te zetten. Voor het overige is besloten op de ingeslagen weg voort te gaan. In 2007 komt er weer een voortgangsrapportage.

Voor de pers:

Stephanie Peters, gemeente Tilburg, afdeling Communicatie: 013 542 86 77


---- --