Gemeente Tilburg

Datum
5 juli 2006
Margot Homan maakt beeld Miet van Puijenbroek

Kunstwerk krijgt plek op nieuwe voorterrein Audax Textielmuseum Tilburg

Kunstenares Margot Homan heeft van het college opdracht gekregen een beeld van Miet van Puijenbroek te maken. Het beeld krijgt een plek op het heringerichte voorterrein van het Audax Textielmuseum Tilburg in de Goirkestraat. In de ontwerpen voor het nieuwe voorterrein wordt het kunstwerk meegenomen.

Margot Homan, geboren in Oss, volgde de opleiding Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Ze woont en werkt sinds die tijd in Tilburg. Homan zal een beeld hakken uit natuursteen. Het wordt een autonoom kunstwerk dat tegelijk een herkenbaar portret zal zijn van Miet. Margot Homan is voorgedragen door de Nieuwe Brabantse Kunststichting (NBKS) en de adviescommissie bestaande uit Paul Spapens, Wilbert van Herwijnen, Ton Wagemakers en wethouder Hugo Backx. Vooraf is met mevrouw J. van Puijenbroek, de zus van Miet, overlegd. Vanuit de Reserve Beeldende Kunst is voor deze opdracht E 55.000,- gereserveerd. De kosten voor plaatsing en fundering van het beeld worden betaald uit het budget voor de inrichting van het nieuwe voorterrein van het Audax Textielmuseum Tilburg.

Miet van Puijenbroek werkte aanvankelijk als hoofdstopster in de textiel en werd in 1955 betaald voorzitter van de Tilburgse afdeling van de Katholieke Arbeiders Vrouwen (KAV). Zij is 37 jaar raadslid, vier jaar wethouder van sociale en culturele zaken in Tilburg en veertien jaar lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant geweest. Zij heeft zich ten zeerste ingezet voor het Textielmuseum van Tilburg en was betrokken bij het sociaal-maatschappelijk leven. Miet vocht voor oprechtheid en kansen voor iedereen en was een Tilburgse in hart en nieren. Miet van Puijenbroek was in 1972 verantwoordelijk voor de eerste emancipatienota in Tilburg. Ze werd gekozen tot Tilburger van de 20ste eeuw. Al met al voldoende redenen tot een gedenkteken.

Voor de pers:

Stephanie Peters, gemeente Tilburg, afdeling Communicatie: 013 542 86 77


---- --