Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 6 juli 2006

Sectoraal akkoord Vlaamse ambtenaren ondertekend

De Vlaamse Regering en de representatieve vakbonden van het personeel van de Vlaamse overheidsdiensten ondertekenden vandaag het sectoraal akkoord 2005-2007 voor zo'n 27.800 Vlaamse ambtenaren. Het gaat om de personeelsleden van de meeste diensten van de Vlaamse Overheid (departementen, Intern en Extern Verzelfstandigde Agentschappen en de gewestelijke ontvangers). Vallen er niet onder : het personeel van het eigen vermogen van de wetenschappelijke instellingen, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, de VRT, de Vlopera, het UZ Gent, het Vlaams Fonds voor de Letteren, het instructiepersoneel van de VDAB, De Lijn en het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek.

Voor de Vlaamse Regering werden de onderhandelingen gevoerd door minister-president Yves LETERME en Vlaams minister van Bestuurszaken Geert BOURGEOIS. Aan vakbondszijde traden Hilaire Berckmans, (ACOD), Ann Vermorgen, (ACV Openbare Diensten), Jan François, (ACV Transcom) en Jos Mermans, (VSOA) op.

Uitgangspunt van zowel onderhandelingen als bereikt akkoord, vormde het welbegrepen partnerschap tussen Vlaamse Regering en vakbonden. Elk vanuit hun eigen invalshoek, stellen ze een goede dienstverlening aan de Vlaams bevolking voorop. Vandaar ook het gezamenlijk streven naar een gemotiveerd personeelsbestand: personeelsleden die hard werken om elke dag een hoogstaande dienstverlening waar te maken en steeds verbetering betrachten. Stimulerende werkomstandigheden vormen een vanzelfsprekende voorwaarde.

Voor het eerst werden de onderhandelingen gevoerd binnen een vooraf bepaalde enveloppe. Ze kenden een moeilijke start. Maar de positief kritische opstelling van de vakbonden, de constructieve houding en de wil van alle partijen resulteerden na negen maanden tot ieders tevredenheid in een volwaardig sectoraal akkoord. Een akkoord dat binnen de beschikbare middelen heel wat concrete maatregelen én inhoudelijke uitdagingen omvat. Minister-president Leterme en minister Bourgeois en de vakbonden omschrijven het sectoraal akkoord als een win-win situatie: er wordt tegemoet gekomen aan de bekommernissen van de vakbonden en de Vlaamse Regering kan een optimaal personeelsbeleid voeren.

De budgettaire weerslag van dit akkoord wordt gespreid over meerdere jaren, zoals voorzien in de meerjarenbegroting. De sectorale akkoorden 2005-2007 en 2008-2009 zullen samen op kruissnelheid een meerkost van 21 miljoen euro met zich meebrengen.

Dit sectoraal akkoord sluit inhoudelijk aan bij de globale beleidsopties van de Vlaamse Regering. Met de maatregelen in het kader van een leeftijdsbewust personeelsbeleid toont de Vlaamse Regering dat ze zelf een bijdrage wil vervullen tot het verhogen van de werkzaamheidsgraad. Om de slagkracht van de overheid te verhogen wordt een motiverend personeelsbeleid nagestreefd waarbij talenten en competenties op het vlak van leidinggeven en specifieke deskundigheid voldoende kansen en mogelijkheden krijgen. De Vlaamse Regering wil ook in haar diensten de combinatie arbeid en gezin verder faciliteren door de reeds uitgebreide mogelijkheden bijkomend te versterken. Al deze maatregelen zullen het maatschappelijk draagvlak voor het Vlaamse overheidsapparaat ten goede komen

Enkele belangrijke elementen van het sectoraal akkoord 2005-2007 zijn:


- Maatregelen in het kader van het leeftijdsbewust personeelsbeleid.


- Vereenvoudiging van de evaluatieprocedure.


- Uitbreiding van de mogelijkheden inzake verlof voor deeltijdse prestaties om specifieke familiale redenen en inzake loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof of medische bijstand aan gezinsleden.


- Veralgemening vanaf 1 juli 2007 van de toekenning van maaltijdcheques voor de 16.600 personeelsleden die hiervan nog niet konden genieten.


- Verruiming van de doorgroeimogelijkheden voor zowel leidinggevende als niet-leidinggevende functies.


- Neutraliseren van de carenzdag voor arbeiders.


- Validering van de verplichte deeltijdse prestaties in het kader van de vroegere jongerenstages.


- De verhoging van de kilometervergoeding voor dienstverplaatsingen vanuit de woonplaats.


- Verhoging van de toelage voor nachtprestaties vanaf 1 juli 2006.


- De toelagen voor overuren en zaterdagwerk worden m.i.v. 1 juli 2006 ook toegekend aan het lager kaderpersoneel.


- Verhoging van de eindejaarstoelage.


- In het kader van het partnerschap met de vakbonden wordt de regeling voor het ter beschikking stellen van economische en financiële informatie aan de representatieve vakbonden veralgemeend in samenhang met de verdere responsabilisering van het lijnmanagement.

De volledige tekst van het sectoraal akkoord 2005-2009 kan u terugvinden op volgende website van de Vlaamse overheid: http://personeel.vlaanderen.be/statuten/vakbondsstatuut/sectorale _akkoorden.htm

Voor aanvullende toelichting kan u terecht bij Frans Cornelis, gevolmachtigd onderhandelaar personeelszaken ( telefoon 02 553 50 30 , email Frans.cornelis@bz.vlaanderen.be .)

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel.: 02-552 70 39
Gsm: 0496-27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1152158418103&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht