Ingezonden persbericht


Culemborg, 6 juli 2006

PERSBERICHT

Expeditie Over Zoutgrenzen over eindstreep in Bolivia

Expeditie Over Zoutgrenzen heeft de eindstreep in Bolivia gehaald. Na een zware tocht van meer dan 180 kilometer door de zoutwoestijn tussen Chili en Bolivia is het team aangekomen in goede conditie en zonder verlies van materialen. Meteen na de aankomst zijn de drie expeditieleden doorgereisd naar de bergen in het noorden van Bolivia. Daar werden zij feestelijk onthaald en konden zij 30.000 euro aan sponsorgelden overhandigen aan lokale ontwikkelingsprojecten.

Het team is in Bolivia de zoutwoestijn Salar de Uyuni met een oppervlakte van ruim 12.000 km2 overgestoken. Het doel was om met kites (grote vliegers) de afstand te overbruggen. Doordat de wind het compleet liet afweten, is de route aangepast en hebben de drie teamleden Pieter Hallewas, Joran Dikken en Alex Groen, een afstand van 180 kilometer te voet afgelegd. Ze moesten daarbij iedere meter bevechten omdat ze de buggy's en voorraad (200 kilo per persoon) voort moesten slepen.

Naast het volbrengen van de tocht was het allerbelangrijkste dat de bijeengebrachte fondsen, zo'n 30.000euro, aan lokale projecten in Bolivia overgedragen werden. Met dit geld zorgt het team ervoor dat kinderen in deze gebieden beter toegang krijgen tot onderwijs en sport.Speciaal voor dit doel is de Stichting Adventure Aid opgericht. Stichting Adventure Aid is het officiële orgaan achter Expeditie Over Zoutgrenzen. Dit gebeurt in samenwerking met ICCO, de organisatie die activiteiten financiert en mensen stimuleert om op hun eigen manier, een menswaardige woon- en leefomgeving in te richten.

De ontvangsten bij de projecten waren "zeer emotioneel, overweldigend en gigantisch" met grote dorpsfeesten en inauguraties. Een camerateam heeft de expeditie de eerste en de laatste twee dagen per terreinwagen gevolgd. Met de opnamen wordt een documentaire gemaakt over de expeditie en de ontwikkelingsprojecten. De teamleden zullen deze week weer in Nederland arriveren.

-----------------------------------------EINDE PERSBERICHT---------------------------------------