Novib

Oxfam Novib: Rode kaart voor Adidas vanwege mensenrechten

Sportkledinggigant Adidas moet zijn eerder gedane belofte waarmaken dat de ontslagen vakbondsleiders weer worden aangenomen in de Indonesische Panarub-fabriek. Hier worden voetbalschoenen gemaakt voor de WK-sterren Zinedine Zidane en David Beckham. Dit zegt Adrie Papma van Oxfam Novib.

Adidas staat nu als sponsor uit de sportkledingsector in ieder geval Frankrijk aan de top in de WK en Duitsland betreikte de halve finales, aldus Papma. Buiten het veld verdient het bedrijf een rode kaart omdat het nalaat de mensenrechten van werknemers te steunen.

In oktober 2005 werden 33 vakbondsleiders in de Panarub-fabriek bij Jakarta ontslagen, nadat zij tijdens een eendaagse staking om een salarisverhoging hadden gevraagd, ter compensatie van de inflatie. Het gemiddelde uurloon bedraagt 0,39 eurocent, de schoenen kosten zon 300 euro per paar. Eind mei 2006 bestempelde de Indonesische Mensenrechtencommissie het ontslag als illegaal en zei dat de mensenrechten van de arbeiders waren geschonden. In een brief van 15 juni gaf Adidas aan de bevindingen van de Commissie volledig te steunen en erop te staan dat de fabriek de ontslagen vakbondsleiders weer in dienst zou nemen.

Vorige week echter kwam Adidas op deze belofte terug. Nu wil het bedrijf eerst weten of de bevindingen van de Commissie wettelijk bindend zijn. Adidas suggereerde ook dat de werknemers tegen hun ontslag in beroep zouden moeten gaan bij het Indonesische Hoge Raad.

Wij staan voor wat wij geloven dat juist is, we weigeren de hoop op te geven en we blijven campagne voeren om onze banen terug te krijgen, zei Mohammad Ali, ontslagen vakbondsleider. De gedragscode van moet ervoor zorgen dat hun leveranciers de mensenrechten respecteren, zegt Papma. Maar in plaats van deze code te respecteren, laat Adidas de vakbondsleiders nu maanden, zoniet jaren, in het ongewisse, als ze hun zaak bij de Hoge Raad bepleiten. Als de gedragscode van Adidas echt inhoud heeft, dan moet het bedrijf er op staan dat de fabriek deze vakbondsleiders hun banen teruggeeft.

Ondertussen vrezen meer arbeiders in de Panarub-fabriek hun baan te verliezen, nu Adidas minder orders bij de de Panarub-fabriek heeft uitstaan omdat de fabriek de leveringstijden en kwaliteitsverwachtingen niet zou halen. Oxfam Novib maakt zich zorgen dat grote sportkledingmerken hun toeleveranciers te weinig aanmoedigen om te voldoen aan basisnormen in arbeidsrechten.

In mei 2006 bracht Oxfam Novib het rapport Offside! Labour Rights and Sportswear Production in Asia uit. Daarin stond onder meer dat veel van de vooral vrouwelijke arbeiders die producten maken voor de mondiale sportmerken, bedreigd zijn met geweld en werden ontslagen toen ze vakbonden wilden oprichten.

Bron: Oxfam Novib, 6 juli 2006