Gemeente Berkelland


Gemeenteraad stelt Afvalstoffenplan vast

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 20 juni besloten om met ingang van 1 januari 2007 bij het inzamelen van het huishoudelijk afval in Berkelland gebruik te maken van 2 containerpakketten: 140 liter grijs/140 liter groen en 240 liter grijs/140 liter groen. Hieruit kunnen huishoudens zélf kiezen. Voor het gebruik van een grote grijze container is het afvalstoffentarief hoger dan voor het gebruik van een kleine. Gebruikers van verzamelcontainers betalen het tarief voor een kleine grijze container. Dit systeem werd ook in de voormalige gemeente Neede toegepast.

Verder besloot de raad s zomers géén extra GFT-inzameling in de kernen door te voeren. Hier wordt het GFT dus ook in de zomermaanden eens in de twee weken opgehaald. Tevens zal in het buitengebied géén GFT meer worden opgehaald.

Inloopbijeenkomsten en inspraak

Bij het bepalen van deze keuze heeft is onder andere gebruik gemaakt van de 200 reacties die per brief en mail en tijdens vier inloopbijeenkomsten zijn ontvangen en 40 inspraakreacties die vervolgens nog zijn ingediend.

Geen Diftar op basis van gewicht of frequentie

In het raadsprogramma heeft de raad zich in meerderheid uitgesproken tegen de invoering van een Diftarsysteem op basis van gewicht of frequentie. Wel zijn bij de voorbereiding van het afvalstoffenplan de diverse mogelijkheden nog eens op een rij gezet. Uit de reacties van de inwoners tijdens het meedenken over het nieuwe afvalstoffenbeleid is gebleken dat veruit de meesten tegen de invoering zijn van een dergelijk Diftarsysteem. De bestaande systemen bevallen de meeste inwoners prima. Vervolgens heeft de gemeenteraad besloten geen Diftar op basis van gewicht of frequentie in te voeren.

Belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2007

De huidige manier van huisvuilinzameling wijzigt op een aantal punten ten opzichte van die in de voormalige vier gemeenten. De belangrijkste wijzigingen zijn hieronder in het kort aangegeven:

Afvalstoffenheffing

Er worden 2 containerpakketten ingevoerd, pakket A (140 liter grijs/140 liter groen) en pakket B (240 liter grijs/140 liter groen). De inwoners bepalen zelf of ze een grote of kleine grijze container willen gebruiken.

De hoogte van de afvalstoffenheffing is afhankelijk van het gebruikte pakket.

De gebruikers van een verzamelcontainer betalen het tarief voor pakket A.

Er kan nu nog niet worden aangegeven hoe hoog de afvalstoffenheffing in 2007 wordt. Er moeten nog verschillende uitgaven in beeld worden gebracht. Ook zal de aanbesteding van de huisvuilinzameling invloed hebben op de hoogte van de heffing.

Inzameling diverse afvalstoffen

* De inzameling van restafval en Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) blijft in principe zoals die is: om de week.
* De nu gebruikte grijze en groene containers worden niet vervangen door nieuwe.

* Kantoren, winkels, dienstverlenende bedrijven (KWD) en scholen en instellingen kunnen gebruik maken van de gemeentelijke afvalinzameling, maar zijn dat niet verplicht. Er mag geen bedrijfsafval worden aangeboden.

* Bij hoogbouw met verzamelcontainers wordt GFT niet meer gescheiden ingezameld, maar kan GFT tegelijk met restafval worden aangeboden. De geplaatste GFT-containers worden verwijderd.
* De extra GFT-inzameling in de zomermaanden (mei tot en met oktober) wordt niet uitgebreid naar alle kernen van de gemeente Berkelland en wordt in Neede, Noordijk en Rietmolen gestopt.
* De inzameling van GFT in het buitengebied wordt gestopt. De Inspecteur voor de Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) heeft daarmee ingestemd. De afvalstoffenheffing voor de bewoners van het buitengebied worden verlaagd met de kosten die worden bespaard. Dit is zon 50,--.

* De inzameling van grof tuinafval in het buitengebied vindt twee maal per jaar op afroep plaats, in de kernen blijft dit tweemaal per jaar huis-aan-huis.

* De huis-aan-huis inzameling van grof huisvuil en grof hout in de voormalige gemeente Neede wordt gestopt.

* De huis-aan-huis inzameling van kerstbomen in Eibergen wordt gestopt en net als in de andere kernen vervangen door brengpunten.

* Kringloopbedrijven (Aktief en Bohero) vervullen een belangrijke rol bij de gescheiden inzameling van diverse afvalstoffen. Overleg met beide kringloopbedrijven moet leiden tot eenzelfde inzameling in de hele gemeente, waarbij verschillende afvalstoffen op afroep aan huis worden opgehaald. In Neede krijgt men dan ook de mogelijkheid om verschillende afvalstoffen op afroep door een kringloopbedrijf te laten ophalen.

* Afwisselend met de huis-aan-huis inzameling van Klein Chemisch Afval (en klein wit- en bruingoed) tweemaal per jaar wordt ook tweemaal per jaar een mobiel KCA-brengdepot ingezet in alle kernen. Dit betekent dat elke 3 maanden KCA (en klein wit- en bruingoed) kan worden aangeboden.

* De inzameling van oud papier door scholen en verenigingen wordt voortgezet. Er zal overleg plaatsvinden met de inzamelaars over de wijze van inzamelen.

* Dit jaar wordt een nieuwe subsidieverordening oud papier (met vergoedingenbedragen) opgesteld. De subsidie zal onder meer bestaan uit een haalpremie voor het huis-aan-huis inzamelen van papier. Uit de haalpremie moeten ook de inzamelmiddelen (auto of kraakperswagen) worden betaald. De inzamelaars moeten zelf de inzamelmiddelen regelen.

* De inzameling van blik in Ruurlo wordt gestopt.

Afvalbrengpunten

* De gemeentelijke KCA-depots in Borculo en Neede worden opgeheven.
* Het depot voor wit- en bruingoed (WEB) in Neede wordt opgeheven.
* Wit- en bruingoed kan worden gebracht naar de vestiging van Aktief in Groenlo.

* De gemeente exploiteert niet meer zelf een of meer afvalbrengpunten. Inwoners van Eibergen en Neede kunnen bij particuliere brengpunten binnen redelijke afstand terecht. Omdat dit in Borculo en Ruurlo niet het geval is, worden daar mobiele particuliere brengpunten ingezet, in Ruurlo totdat een plaatselijk bedrijf als brengpunt mag gaan fungeren.

* Het aantal inzamelcontainers voor textiel en luiers/incontinentiemateriaal wordt uitgebreid.

Diversen

* Een aantal financiële en/of materiële bijdragen wordt stopgezet:
+ stimuleringssubsidie Bohero

+ bijdrage Retourettes

+ afvalkosten van evenementen (geen vergoeding verwerkingskosten afval, geen beschikbaarstelling inzamelmiddelen)

* Dit jaar wordt een subsidieregeling voor de aanschaf van een compostvat opgesteld.

* Er komt één afvalkalender voor de hele gemeente.
* Om de twee jaar (voor het eerst in 2008) worden sorteeranalyses uitgevoerd naar de samenstelling van het restafval in de grijze container.

* Om de vier jaar (voor het eerst in 2008) wordt een bewonersonderzoek uitgevoerd naar de tevredenheid over het inzamelsysteem en het afvalstoffenbeleid.

En nu verder

De komende maanden wordt onder andere gewerkt aan een Europese aanbesteding voor de inzameling van afval in Berkelland, opdat het nieuwe beleid vanaf 1 januari 2007 kan worden ingevoerd.

Mutatiedatum
06/07/2006
Trefwoorden Huishoudelijk afval